De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Chihuahua

chihuahua

Chihuahua

Eerste opvang pup
Het moment is daar, u gaat uw pupje ophalen! Zorg dat u thuis alles
geregeld hebt. Maak ergens in huis een rustig plekje vrij en richt dat in als slaapplaats. Ook hij heeft recht op zijn privacy en moet ongestoord zijn slaapje kunnen doen. Maak gebruik van een kenneltje of kattenmand. Maar u kunt ook een kartonnen doos gebruiken. Knip een gat in de zijkant, waardoor de pup er in en uit kan.

De Chihuahua stelt een overkapping (zijn eigen hol) zeer op prijs. Geef als “nestmateriaal” een zacht warm dekentje.

Natuurlijk moet uw pup ook iets hebben om mee te spelen en om op te kauwen. Buffelhuid, flostouw en allerlei (piepend) hondenspeelgoed voldoen uitstekend.

Let er op dat het speelgoed bestand is tegen vernielzucht, zodat hij geen gevaarlijk materiaal binnen kan krijgen.

Zorg ook voor twee eetbakjes: één voor water dat altijd beschikbaar moet zijn en één voor zijn voer.

Als u de pup gaat halen, kunt u dat het beste ‘s morgens doen. De pup heeft dan de hele dag nog om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, voordat hij de eerste ‘eenzame nacht’ ingaat.

De overgang van zijn vertrouwde omgeving naar een nieuw adres is voor de pup een behoorlijke stresssituatie. Hij verliest de bekende geurtjes, mist zijn speelkameraadjes en de warmte en liefde van zijn moeder. Plots wordt hij in een voor hem volkomen vreemde omgeving geplaatst. Het is aan u om deze overgang zo rustig en zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen.

Verander de eerste dagen zo min mogelijk aan wat hij bij de fokker gewend was. Vraag aan de fokker ook bijvoorbeeld een stukje deken uit zijn nest mee, waaraan bekende luchtjes zitten (veel fokkers leggen een aantal dagen voor het vertrek een speelgoedbeestje en een kleedje in het nest en geven dat aan u mee).

Verander de voeding en het voedingspatroon, al denkt u daar misschien heel anders over dan de fokker, de eerste dagen niet.

Neem uw nieuwe hond de eerste dagen niet op sleeptouw naar familie en kennissen. Ontvang ook niet heel veel visite om te komen puppy kijken. Laat hem rustig zijn nieuwe omgeving verkennen, rondsnuffelen. Geef hem veel aandacht en vertrouwen.

Voeding chihuahua

chihuahua
Voedsel bestaat uit bouwstoffen voor het lichaam, dit zijn voornamelijk eiwitten, zoals vlees, vis en slachtafval, die qua samenstelling de behoefte van de hond het meest benaderen. Over de voeding voor honden in het algemeen en de Chihuahua in het bijzonder bestaan vele meningen.

Wat belangrijk is voor welke keuze dan ook: let er op dat uw hond gezond en vitaal blijft. De eerste dagen raden wij aan om voor uw pup de voeding en het voedingspatroon van de fokker aan te houden. Daarna kunt u dit desgewenst in kleine stappen gaan aanpassen.

Er zijn verschillende varianten voor de voeding van uw Chihuahua. Zoals ‘volledig brokken’, ‘kompleet vers vlees’ of ‘bones and raw food’ (gebruikte websites zijn informatief en niet bedoeld als aanbeveling). Natuurlijk kunt u ook voedingsvarianten met elkaar combineren.

De Chihuahua, wat is dat voor een hond?

In de eerste plaats een kleine hond, zelfs het kleinste hondenras ter wereld. Ondanks hun lichte gewicht (0,5 tot 3 kg) zijn ze stevig van bouw. Ze zijn slim, nieuwsgierig en trouw aan de baas. Misschien wel juist omdat hij zo klein is, laat de Chihuahua in heel zijn doen en laten duidelijk weten dat hij er is.

Hij is een gezelschapsdier bij uitstek, laat zich graag aanhalen en vertroetelen, maar kan aan de andere kant ook uitstekend zijn mannetje of vrouwtje staan. Hij is beslist niet bang uitgevallen en kan zich bij soortgenoten zelfs provocerend gedragen, wat bij confrontatie met grote honden tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Hij is ook bijzonder waaks, slaat vaak bij het minst of geringste aan. chihuahuaOok kan hij zijn sympathie of juist antipathie tegenover vreemden duidelijk laten blijken. Ondanks zijn geringe afmeting is de Chihuahua beslist niet teer of zwak. Hoewel hij zonder problemen langere tijd alleen thuis kan blijven, is hij voor mensen die de hele dag van huis zijn een ongeschikte huisgenoot.

De Chihuahua kan uitstekend met kinderen opschieten. Maar houd bij kleine kinderen altijd een oogje in het zeil. Peuters en kleuters kunnen nogal eens te ruw met dieren omgaan en vanwege het formaat van de Chihuahua moet u hiermee dus zeer goed opletten. De Chihuahua is beslist geen speelgoed of accessoire!

Hoewel hij vanwege zijn omvang weinig ruimte nodig heeft, houdt hij ook wel van een flinke wandeling. Het is een sportieve hond met een behoorlijk jachtinstinct. Kortom: klein van formaat, maar met een groot karakter!

Historie chihuahua

De Chihuahua is afkomstig uit Mexico. Honden en dan vooral kleine honden waren erg belangrijk voor de voor de Tolteken- en Azteken indianen. De indianen gebruikten honden bij geboorte-, huwelijks- en begrafenisplechtigheden.

De honden kregen een zorgvuldige opvoeding. De teven werden
aangehouden; de reuen dienden als offers aan de goden of om op feesten gegeten te worden.

Aan het einde van de 19e eeuw werd de Chihuahua door Amerikaanse toeristen “ontdekt” aan de Mexicaanse grens van de Verenigde Staten. Zij kochten de hondjes van de indianen, namen ze mee naar huis en langzaam maar zeker werden de Chihuahua’s in Amerika populair.

Oorspronkelijk is de Chihuahua kortharig, maar in de dertiger jaren werd in Amerika, door het inkruisen van een aantal langharige dwergrassen, de langhaar-variëteit verkregen. De eerste langhaar Chihuahua werd in 1959 officieel ingeschreven in de USA.

In Engeland en later ook het vasteland van Europa, werd de Chihuahua pas na de Tweede Wereldoorlog echt populair. De eerste Chihuahua in Nederland werd eind vijftiger jaren ingeschreven in het Nederlandse Honden Stamboek (NHSB).

Is een Chihuahua geschikt voor u en uw gezin?

Voordat u tot aanschaf van een Chihuahua overgaat, is het verstandig om u goed te oriënteren en uzelf af te vragen wat u precies zoekt in een hond. Lees zoveel mogelijk over het ras of ga eens kijken bij een tentoonstelling of clubmatch. Kijk goed naar de honden, ga na afloop van de keuring naar de mensen die ze exposeren toe en praat met hen. Bezoek fokkers, want zij kunnen u veel meer vertellen over “hun” ras dan wij op deze site kunnen doen. Laat u nooit verleiden door een aandoenlijk klein pupje, Beslis pas over een aankoop, wanneer u echt weet wat u wilt en het hele gezin het hier mee eens is. Per slot van rekening krijgt u er voor vele jaren een huisgenoot bij.


Online zijn er de nodige “kies een hond” testen te vinden, maar jammer genoeg zijn de meeste niet echt goed in staat om aan te geven welk hondenras nou echt het beste bij u past. Wel zijn er veel websites met goede inhoudelijke informatie over de verschillende rassen, hun karakters en waar u qua “onderhoud” rekening mee moet houden.

Kijk bijvoorbeeld eens bij de Raad van Beheer of het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Ook heel informatief zijn de video’s van de serie Dogs 101 van Animal Planet(Engels, geen ondertiteling). Met hier de aflevering over de Chihuahua.

Langhaar of korthaar?
Als u heeft besloten op zoek te gaan naar een Chihuahua, is de volgende vraag: een korthaar of een langhaar. Dit is eigenlijk vooral een persoonlijk keuze. Behalve dat een langhaar iets meer onderhoud vraagt, zijn er verder geen wezenlijke verschillen tussen beide ‘variëteiten’. Kortharen worden veelal als “wat feller” betiteld, terwijl langharen over het algemeen “iets zachtaardiger” overkomen. Maar deze algemene kwalificaties, verschillen vervolgens ook weer net zo makkelijk per individuele hond.

Reu of teef

Ook zult u moeten bedenken of u een reutje (mannetje) of een teefje
(vrouwtje) wilt aanschaffen. Vaak wordt beweerd dat teefjes liever zouden zijn dan reuen. Dit kan voor een aantal rassen misschien gelden, maar niet voor de Chihuahua. Beiden zijn even aanhankelijk en temperamentvol.

Bij reutjes moet u er wel rekening mee moeten houden dat zij soms wel eens de neiging hebben om op ongewenste plaatsen van hun aanwezigheid blijk te geven. Ze doen dit door hun ‘geurvlaggetje’ middels een plasje achter te laten. Vooral in het gezelschap van soortgenoten en van teefjes in het bijzonder.

Fokker betrouwbaar:
Uiteraard is een goede Chihuahua fokker lid van de NCC. De adverterende fokkers vindt u  in hetfokkersoverzicht. Wilt u weten of een fokker lid is van de NCC, maar staat hij niet in deze lijst? U kunt altijd via de mail of telefonisch contact met ons opnemen voor navraag.

NCC fokkers
Een NCC fokker houdt zich altijd aan het fokreglement, fokt alleen pups met een NHSB stamboom en zorgt voor de noodzakelijke testen, inentingen en ontwormingen. De pups worden gechipt, hun DNA gecheckt en hebben altijd een Europees dierenpaspoort. Ook verkoopt hij geen pups bij opbod op veilingsites, maar werkt met vaste prijzen.

Altijd op bezoek
Koop nooit ongezien een pupje of van alleen een foto. Ga altijd op bezoek bij de fokker. Bezorging aan huis of onderweg bij een benzinestation is af te raden. Bekijk zelf of de omgeving waar de pups opgroeien schoon, fris en netjes is. Bij pups tot een week of tien moet ook altijd de moederhond aanwezig zijn. Tijdens uw bezoek aan de fokker kan deze u ook al het nodige vertellen over het karakter en gedrag van de pups.

Wannabe Chihuahua’s
Er worden op internet heel veel pups aangeboden als Chihuahua, maar alleen met een stamboom kunt u nagaan of dit waar is. Hondjes zonder stamboom kunnen een mix van allerlei onbekende achtergronden zijn.

Wat kost een chihuahua
Er bestaan geen richtprijzen voor de aanschaf van Chihuahua’s. Iedere fokker bepaalt zijn eigen prijzen. Daarbij wegen ook zaken als de kosten van de dekking, grote van de kennel en het aantal pups natuurlijk mee.

De prijs hangt ook samen met de eventuele fok- en tentoonstellingswaarde van de pup. Zo zal een hondje, waarvan de fokker op tentoonstellingen veel verwacht of die voor de fokkerij waardevol zou kunnen worden, duurder zijn dan een “gewone huishond”.

Uitzoeken pup
Gezonde pups zijn levendig en vooral nieuwsgierig. Meestal zult u geen ruime keus hebben, de nesten van de Chihuahua’s tellen gemiddeld 3 à 4 pupjes.

Verder moet u letten op een vlak aan een liggende glanzende vacht, zonder onregelmatigheden of kale plekken. De oogjes zijn schoon en kijken helder de wereld in.

Ook de oren zijn schoon en er kleeft geen vuil aan staart of achterpoten. Dit laatste kan wijzen op diarree. De pup staat stevig op zijn pootjes, die ook mooi recht zijn. Een pup hoort niet mager te zijn, met een te dikke buik. Dan kan sprake zijn van een worminfectie. Ook hoesten en niezen doet een gezonde pup niet.

Pas als u zich overtuigd heeft dat alles goed zit, kunt u besluiten tot de aanschaf van een pup. Bij het ophalen van de pup vult u samen met de fokker een formulier in, waarmee u als eigenaar van uw nieuwe huisgenoot wordt geregistreerd.

Wel of geen koopcontract
De fokker is niet verplicht om gebruik te maken van een koopcontract. Veel van uw rechten als koper en zijn verplichtingen als verkoper zijn al in de wet geregeld. Het is aan u of u in zee gaat alleen met of ook zonder een samen ondertekend koopcontract.

Bron: Nederlandse chihuahua club

Chihuahua fokkers

chihuahua U vindt op deze pagina  een overzicht van bij de NCC aangesloten Chihuahua fokkers, die ook adverteren in ons contactblad. Wilt u meer informatie over fokkers of pups? Neem dan contact op met onze pupbemiddeling.

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Drenthe

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
Adorable Diamonds B. van Rooij en
H. Arling
Emmen 06-20944061
0591-318138
info@adorablediamonds.nl
Little Striders Th. Valke Hesselterbrink 279 Emmen 06-23113861 info@littlestriders.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Flevoland

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
Chiquilla A. en W. Werner Bleyenbeekstraat 25 Almere-Buiten 036-5326488 fromthegoldenfuture@live.nl
Evulon’s G. Salders Kade 2 Luttelgeest 0527-202288 info@evulons.nl
Mascha’s Delight M. Hogeboom Lelystad 06-28748850 info@maschasdelight.nl
The Rising Star of Anroja H. en A. Evers Almere-Buiten 06-30083152 info@therisingstarofanroja.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Friesland

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
El Casa del Markol H.en T. Hoolwerf Graspieper 35 Lemmer 0514-533050 info@elcasadelmarkol.nl
Van Nova Trinde Fam. Loek P. Stuyvesantweg 120 Nijetrijne 0561-481567 v.novatrinde@online.nl
Van Nova Trinde R. Loek Hoofdstraat west 75 Wolvega 0561-612215

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Gelderland

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
An’s Angels A. van Hensbergen-Elzing De Kempenbongerd 6 Oosterhout 024-3010004 info@ansangels.nl
Athena’s Once Upon a Dream Athena Mesu Nijmegen 06-30741140 athena_nmgn@hotmail.com
Clear My Angels P. Rengers Nijmegen 06-15588478 babsy52@msn.com
Las Chicas Solo T. Ebben-Otten Kamperfoeliestraat 15 Nijmegen 06-81777517 trudyebben@hotmail.com
Perro Incendio Fam. Brand Barneveld 0342-492361 perro_incendio@hotmail.com
Van Belladonnandi H.P. Compaan Muldersdreef 501 Apeldoorn 06-43989339 info@belladonnandi.nl
Van de Geerlande D. Sterk Acquoyseweg 42 Acquoy 0345-641415
Van de Grotenhuis Hoeve Fam. Mateman Welinkweg 7 Aalten 0543-474210 gerbertmateman@gmail.com

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Limburg

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
Beyond Beautiful Fam. Hermans Beek 046-4374886 info@beyondbeautiful.nl
Chico Amigo M. en E. Wittebol Dorpstraat 42A Roermond 0475-472276 info@chicoamigo.nl
Chiwow’s Royal K.H.H. van Mil Heerlen 045-7506503 chiwows-royal@hotmail.com
Diente de Plata Fam. Silverentand Hulsberg 045-4051686
Dutch Angels D. van Grieken 06-42301691 info@dutchchihuahuas.nl
El La Qwinta’s E.J. Reefs Beeselseweg 4 Swalmen 0475-502141
Namaskara T. Timmermans 06-47013434 namaskara@ziggo.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Noord-Brabant

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
Bonito Perrito’s S. Jansen Kanhoeve 41 Sterksel 040-2262233 info@bonitoperritos.nl
Catch My Bliss M. Jonkergouw Oss 06-19350464 catchmybliss@gmail.com
Euphoric Diamonds R. Borsten Den Bosch euphoricdiamonds@ziggo.nl
From chihua with love J. van Lieshout Nemerlaerhof 188 Helmond 06-24975182 jac290862@hotmail.com
Madurodogs C. van Bavel-Greeve Halfeindschestraat 6 Leende 06-14100348 info@chihuahuakennelmadurodogs.nl
Van Het Stevensvaartje C. Lavrijsen en
P. Slaats
Stevensvaartje 2 Someren -Eind 0493-473166 stevensvaartje@planet.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Noord-Holland

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
Amberville G. en M. van den Oever 06-45006127 amberville@live.nl
Chicka Tjieka P. Blaauboer Nieuwe Niedorp 06 23700149 info@chickatjieka.nl
From the Eye off the Tiger L. Koper Velsen-Noord 06-51650569
Het Oosterbosch L. Noah Ronde Laan 125 Heiloo 072-5324707 kennel.oosterbosch@gmail.com
Kennel Titipec E. en S. Stuijt Heerhugowaard 072- 5711841 kennel-titipec@hotmail.com
Mighty Stars Chihuahua’s A. Groothuizen Munnikenweg 7A Oudorp 06-46284404 anouskagroothuizen@live.nl
Of The Emperor’s Dream H. en R. Bonneveld Gele Ring 100 Assendelft 075-6425973 h.bonneveld@vodafonethuis.nl
Siejetska’s Chihuahua’s P.en H.Temming De Strook 16 Kolhorn 0224-540477 siejetska-s@kpnplanet.nl
Van Chiwanda D.H. en G. Bos-De Vries Lorentzhof 11 Kudelstaart 0297-323162 famdhbos@hotmail.com
Van De Mijedijk R. en Th. van Dijk Mijehof 178 Amsterdam ZO 020-6960350
Van De Vier Jaargetijde N. Verhoeven Lutjewinkel 06-17145314 netty.verhoeven@kpnmail.nl
Whiz Me Luck L. Keller Dijkgraaf 155 Zwaag 06-23636535 info@whizmeluck.com
Zilverhuys Chihuahua’s A. Crielaard-Schipper Midwoud 0229-851403 info@zilverhuyschihuahuas.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Overijssel

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
http://www.hometownglorys.nl/  A. Hammink  Enschede  0642280504  info@hometownglorys.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Utrecht

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
Perra Pequina H. Heijungs Kievit 30 Mijdrecht 0297-286322 heijungs7@zonnet.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Zeeland

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
Van het Molenhof Maltia M. en H. van Hecke Molenweg 2 Walsoorden 0114-682856 hvanhecke60@kpnmail.nl

Klik op de kennelnaam om de website van de fokker te bezoeken.

Chihuahua fokkers in Zuid-Holland

Kennelnaam Naam Adres Plaats Telefoon E-mailadres
A Million Dreams B. Kasius en
M.J. Eerhard
Westlander 110 Schipluiden 06-43797510 info@amilliondreams.eu
Dream Dogs In Love K. van der Raad Hillegom 06-27309667 dreamdogsinlove@gmail.com
Estrella Del Brite N. en W. van der Ven Litouwen 18 Delft 06-23928419
06-20285833
From The Vistavo S.M.M. van Eeden Guido Gezellelaan 93 Hillegom 0252-518662 sonja@fromthevistavo.nl
Me Milagro A. van den Broek Oude Wetering 06-40390481 info@chihuahua-shop.nl
www.chihuahua-kennel-lulu.nl Lulu M van Katwijk Vlaardingen 0655776661 lulumasti1@gmail.com

De Nederlandse Chihuahua Club aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor via deze lijst of via andere linken, aangekochte pups of volwassen hondjes.

Voor een goed getrainde Chihuahua gaat u naar Hondentrainingen!

Spring naar de toolbar