De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Dierenkliniek Aerts-Bosch

dierenkliniek Aerts-Bosch

dierenkliniek Aerts-Bosch Aerts-Bosch

Is na een uitgebreide verbouwing uitgegroeid tot een moderne, goed uitgeruste kliniek voor kleine huisdieren. Vrijwel alle gezelschapsdieren kunnen ter behandeling worden aangeboden voor problemen van uiteenlopende aard.

De Dierenkliniek Aerts-Bosch is gesitueerd aan de rand van het stadje Hulst en is gemakkelijk te bereiken vanuit zowel Nederland als België. De kliniek beschikt over een ruime parkeergelegenheid.

In de Dierenkliniek Aerts-Bosch zijn de dierenartsen Yves en Margot Aerts–Bosch werkzaam, bijgestaan door assistente Monique.

Cytologie / Histologie bij

Dierenkliniek Aerts-Bosch

Deze vorm van onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van losse cellen die op verschillende wijzen verkregen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door vloeistof op te zuigen (vb vocht achter de longen), door een afdrukpreparaat te maken (vb van de huid), door cellen met een naald uit weefsels te zuigen (dunne naald biopt DNB) of door een uitstrijkje te maken van de te onderzoeken cellen (vb bloeduitstrijkje).

Het voordeel van deze methode is dat zonder dat de patiënt moet worden belast met een zware ingreep, er een goede indruk kan verkregen worden welk ziekteproces er in het lichaam plaatsvindt. Het onderzoek is weinig belastend, snel en goedkoop.

Bijna alle weefsels en cellen van lichaamsvloeistoffen kunnen na kleuring onder de microscoop bekeken worden.
Uit de vorm, structuur en onderling verband van de cellen, kan het celtype worden opgemaakt. Dit celtype bepaalt wat er op die plek aan de hand is. Wordt het gezwel nu veroorzaakt door een ontsteking of een kankerproces. Is het kankerproces goedaardig of kwaadaardig? Is de ontsteking een bacteriële besmetting, een allergische reactie of een steriele ontstekingsreactie. De cytologie brengt dus vaak antwoord op deze belangrijke vragen en geeft daarmee de dierenarts de mogelijkheid tot het stellen van de juiste diagnose.

Kan de beoordeling van het cytologisch preparaat in de praktijk zelf gebeuren dan krijgen we na 30 minuten de uitslag. In geval van twijfel of in moeilijkere gevallen wordt het preparaat opgestuurd naar een veterinair specialist. Na enkele dagen volgt dan de uitleg.
Enkele voorbeelden van cytologisch onderzoek:
1. bronchiaal speeksel: Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij patiënten die chronisch hoesten of benauwd zijn. Er wordt een kleine hoeveelheid steriele zoutoplossing diep in de luchtpijp ingebracht, waarna de vloeistof weer wordt opgezogen. Een deel van de vloeistof wordt bewaard voor bacteriële kweek , de rest voor cytologie.
2. huidafdruk
3. gezwel – dunne naald biopt:
Deze vorm van cytologie wordt vaak toegepast. Door met een spuit en naald wat weefsel weg te zuigen verkrijgen we de cellen voor onderzoek (dunne naald biopt)
4. inwendig orgaan – dunne naald biopt:
Met de methode van de dunne naald biopt kunnen we ook staaltjes nemen van inwendige organen (lever, milt, prostaat). Ook lymfeknopen kunnen zo onderzocht worden.
5. vloeistofonderzoek:
Gewrichtsvloeistof, cystevloeistof, abcesvloeistof, buikvloeistof of borstvloeistof
6. bloed uistrijkje:
Geeft ons een idee over het uitzicht en aantal rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Dierenkliniek Aerts-Bosch


YVES en MARGOT AERTS-BOSCH
DULLAERTSTRAAT 43
4561KA HULST (NL)

Telefoon: 0114 – 314015

Spring naar de toolbar