De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Golden retriever

golden retriever1Golden retriever

Geschiedenis van de Golden Retriever

De naam ‘retriever’ duidt Engelse jachthondenrassen aan die het apporteren als belangrijkste taak hebben. Men gebruikte het woord retriever reeds lang voordat de retrieverrassen bestonden. Deze aanduiding is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to retrieve’, dat het best te vertalen is met terugbrengen, ophalen of apporteren. Een retriever was een hond die het geschoten wild moest vinden en terugbrengen. Dit werk kon worden uitgevoerd door alle mogelijke jachthonden, die dan wel aan bepaalde voorwaarden dienden te voldoen. Ze moesten een dichte vacht met een goed isolerende ondervacht bezitten en een voorliefde hebben voor zwemmen en apporteren.

Door veranderingen binnen de landbouw en betere jachtgeweren kon men op grotere afstand wild schieten. Dit veranderde de wijze van jagen. Het gevolg was dat men ook andere eisen ging stellen aan de jachthonden. Het wild werd nu op grotere afstand beschoten en het gebeurde regelmatig dat het wild werd geraakt, maar niet gedood. Zodoende kreeg het aangeschoten wild de kans om een goede schuilplaats te vinden. Voor het binnenbrengen van het geschoten wild had de jager behoefte aan een intelligente hond met een goede neus, een prima geheugen, een ijzersterke conditie en een grote apporteerlust.

De Setters, Pointers en Spaniëls die tot dan toe het meest voor de jacht werden gebruikt, jagen met een hoge neus. Zo vangen zij de geur van het wild op en wijzen dit aan door ‘voor te gaan staan’. Jammer genoeg bleken de Setters, Pointers en Spaniëls die men voor het apporteren had afgericht, daarna niet meer de gewenste zekerheid te hebben bij het ’voorstaan’ en de Pointer ging niet graag het koude water in.

Voor de oplossing van dit probleem veroorloofden de Engelsen zich de luxe om voor ieder jachtdoel een aparte hond te fokken. Zo kwamen ze uit op de Retriever, een hond die zowel een goede apporteur als een uitstekende zwemmer moest zijn.

Van oorsprong circushonden – Golden Retriever

Tot het midden van de negentiende eeuw was de oorsprong van de Golden Retriever dikwijls aanleiding tot heftige discussies. Veel liefhebbers geloofden het verhaal dat de grondlegger van het ras, Sir Dudley Marjoribanks (de latere Lord Tweedmouth) in 1858 een groep Russische circushonden had gekocht. Deze zou hij als jacht- en zweethonden naar zijn Schotse landgoed Guisachan hebben gehaald voor het opsporen van gewonde herten. Er wordt beweerd dat Lord Tweedmouth lange tijd metdeze honden en hun afstammelingen zou hebben gefokt, waarbij hij gebruik maakte van een Bloedhond voor wat bloedverversing. Als hij pups over had, gaf hij die weg aan vrienden en bekenden.

Deze theorie over de oorsprong van de Golden Retriever werd ondersteund door Colonel the Hon. W. le Poer Trench van de St. Hubert-kennel. Hij was in het bezit van één of twee van deze honden, die volgens hem van zuiver Russische afstamming waren. Foto’s van zijn honden tonen een soort bleke, reekleurige Pyrenese Berghond, die groot en krachtig was en een overvloedige vacht bezat.

De geschiedenis over de herkomst van de eerste honden van Lord Tweedmouth werd door de nodige kynologische auteurs zo smeuïg mogelijk beschreven. Er is bijvoorbeeld een verhaal waarin staat dat Sir Dudley Marjoribanks in de Engelse badplaats Brighton een voorstelling bijwoonde van een reizend circus. Daar trad ook een groep goed getrainde Russische jacht- of herdershonden op. Sir Dudley was zo onder de indruk van de schranderheid en het fraaie uiterlijk van deze honden, dat hij besloot er een paar te kopen. De trainer was niet bereid een paar honden te verkopen, omdat daardoor zijn act niet meer mogelijk zou zijn. Daarop bood Sir Dudley hem aan de hele groep te kopen. De honden gingen met hem mee naar zijn landgoed. De nieuwe eigenaar ging met deze dieren fokken en legde zo de grondslag voor de Golden Retriever.

Een heerlijk verhaal voor het publiek, maar niet voor de echte hondenliefhebber.

Zij voerden aan dat een goede, ervaren jager nooit honden zou kopen, alleen omdat ze het zo leuk deden op het toneel. Natuurlijk waren zulke honden gehoorzaam en goed te trainen, maar een goede Retriever moet ook zelfstandig kunnen werken zonder aanwijzingen van een trainer. Daarom was het eigen initiatief van de honden van grote waarde, terwijl dit voor circushonden eerder een ongewenste eigenschap was, want anders zou een voorstelling nog al eens kunnen mislukken. Lord Tweedmouth was een kenner van de jacht en van jachthonden en een dergelijke karaktereigenschap zou hij nooit over het hoofd hebben gezien.

Er waren echter ook liefhebbers die om een andere reden weinig geloof hechtten aan de Russische afstamming van de Golden Retriever. Zij zijn van mening dat de Golden Retrievers afstammelingen zijn van leverkleurige honden die af en toe voorkwamen in nesten van Flatcoated en Wavycoated Retrievers. Deze leverkleurige honden hadden kleuren die varieerden van bleekgeel tot bruin.

Bron: de golden retriever club nederland

Waar vind je een Golden Retriever fokker?


 

vlag_Groningen vlag_Friesland vlag_Drenthe
Groningen Friesland Drenthe
ƒ‚‚ ƒ‚‚ ƒ‚‚
of the Morning Valley Family Home’s of the Little Promise
ƒ‚‚ Amor d’Oro v. Spokendam
ƒ‚‚ van het Heideduin ƒ‚‚of Amity Hills
ƒ‚‚ Ch. Porthos of the Hellacious Acres
Touch of the Sun
vlag_Gelderland vlag_Overijssel vlag_Utrecht
Gelderland Overijssel Utrecht
ƒ‚‚ ƒ‚‚ ƒ‚‚
Woldwoods Golden True Love of Goldens Diamond of Gentle
Irruma Golden Pablito van Casa Dolijn
v.d. Tender Bende Golden Robos Whispering Pines
Double Duty’s Silence Dream from White Golden Home
v.d. Golden Goodtimes v.d. Hollandergraven
from Golden Millennium v.h. Lukkensveld
My Love of Splendour ƒ‚‚
from Golden Ruimzicht ƒ‚‚ ƒ‚‚
from Jardans Home ƒ‚‚ ƒ‚‚
Jewel of Laura ƒ‚‚ ƒ‚‚
v. ’t Keijsershof ƒ‚‚ ƒ‚‚
v. Lihdanfurt ƒ‚‚ ƒ‚‚
from Lucia’s Golden Stars ƒ‚‚ ƒ‚‚
ƒ‚‚ ƒ‚‚
vlag_N_Holland vlag_Zuid_Holland vlag_Flevoland
Noord Holland Zuid Holland Flevoland
Golden Motif from Double Gold from the Golden Future
Bedrabbled Westbow from the Sanpowro
Break of Dawn Joyous Jollyfun
Cross Railways from the Golden Globe ƒ‚‚
of the Hellacious Acres Kaylee’s Kingdom ƒ‚‚
Ramchaine v.d. Gouden Spetters ƒ‚‚
the Golden Challenge Valley of Golden Glow ƒ‚‚
Goldeneye of Sande ƒ‚‚ ƒ‚‚
Sirawesroy ƒ‚‚ ƒ‚‚
Follow Rivers ƒ‚‚ ƒ‚‚
Tushen ƒ‚‚ ƒ‚‚
Santomarenzo ƒ‚‚ ƒ‚‚
v.d. Oosterhoeve ƒ‚‚ ƒ‚‚
Moondust ƒ‚‚ ƒ‚‚
v.d. Loenense Hoeve ƒ‚‚ ƒ‚‚
Spoiled for Life ƒ‚‚ ƒ‚‚
of the Golden-Dune’s ƒ‚‚ ƒ‚‚
ƒ‚‚ ƒ‚‚ ƒ‚‚
vlag_N_Brabant vlag_Zeeland vlag_Limburg
Noord Brabant Zeeland Limburg
Super Surprise Beachcomber’s Arrowsflight
Pzzazz ƒ‚‚ Joy and Devotion
Villa Gillesa’s ƒ‚‚ Brook’s True Friends
Fields of Gold ƒ‚‚ of Golden Nature
Jeanton ƒ‚‚ ƒ‚‚
v.d. Huisvennen ƒ‚‚ ƒ‚‚
v.h. Marrendal ƒ‚‚ ƒ‚‚
Leden in het buitenland
ƒ‚‚
Duitsland Belgiƒƒ‚ë
Jillions the First Lady Hoeve

Voor een goed getrainde Golden retriever gaat u naar Hondentrainingen!

Spring naar de toolbar