De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Hydrohond

hydrohond

Hydrohond 

Hydrohond opgezet door Sylvia Kuin. Mijn hele leven heb ik al honden. Ook heb ik veel ervaring met het werken met allerlei verschillende diersoorten. Na de middelbare school ben ik de opleiding dierverzorging gaan doen en heb ik met veel plezier en passie gewerkt in het reptielenhuis in Artis. Ik ben vrijwilliger geweest bij de dierenambulance en het vogelopvangcentrum. Ik heb daarna heel veel andere dingen gedaan, maar de dieren bleven mij trekken.

Ik heb gewerkt als hondentrimmer en hondentrainer. Ik heb zelf twee Border Collies, Maka en Simba. Maka heeft helaas heup dysplasie (HD). Toen ze die diagnose kreeg zei de dierenarts dat ze vooral veel moet zwemmen in warm water. Ik ben mij gaan verdiepen in hydrotherapie voor honden en kwam er achter dat deze therapie al heel veel gebruikt wordt in Engeland. Daar er geen Hydrotherapiebad voor honden in Noord-Holland is heb ik besloten zelf een bad te gaan beginnen.

Ik heb in Engeland een opleiding gevolgd bij Whitehouse training in Lincoln. Dit is een gecertificeerd en gerespecteerd opleidingscentrum in “Canine Hydrotherapy & Rehabilitation”. Het is een gedegen opleiding waarin ik les heb gehad van hydrotherapeuten, dierenartsen, en een fysiotherapeut. Daarnaast heb ik een EHBO diploma voor honden gehaald even als een diploma voor ‘pool water management’.

Ik hoop dat de hydrotherapie voor honden in Nederland ook goed van de grond komt en dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen het nut van hydrotherapie gaan inzien en de hydrotherapie gaan vergoeden.

WERKWIJZE

Uw hond wordt door een gediplomeerde hydrotherapeut behandeld.
Elke behandeling wordt aangepast aan de eigenschappen, vaardigheid, (on)zekerheid en conditie van uw hond.
Het eerste bezoek voor honden die komen voor revalidatie is altijd een intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt de verwijzing/goedkeuring van de dierenarts met u doorgenomen en wordt er een start gemaakt met het dossier over uw hond. In het dossier wordt de voortgang van de hydrotherapie bijgehouden. Deze voortgang zal worden teruggekoppeld naar u en naar uw dierenarts. De intake duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Natuurlijk laten we de hond ook even kennismaken met het bad.
Werk- en sporthonden krijgen een korte intake om eventuele bijzonderheden te bespreken, daarna wordt er gezwommen en bekijken we de conditie van de hond. Met de informatie van de dierenarts stellen we vervolgens een trainingsschema op.
Honden die voor hun plezier komen zwemmen krijgen een korte intake om eventuele bijzonderheden van de verklaring van de dierenarts te bespreken, daarna gaan we lekker zwemmen en spelen in het water.
U blijft altijd in de buurt van uw hond, dit geeft hem vertrouwen. Houdt u er rekening mee dat u nat kunt worden.
Voor iedere zwemsessie wordt uw hond gedoucht en kijken we uw hond even na. Het douchen zorgt ervoor dat de gewrichten en spieren alvast opwarmen voordat de hond het water in gaat.
Tijdens de hydrotherapie zal de hydrotherapeut altijd bij de hond in het water zijn. Zo kunnen wij uw hond geruststellen, aanmoedigen, helpen en in de gaten houden.
Uw hond krijgt een zwemvest of harnas aan, al naar gelang wat de hond nodig heeft.
De zwemtijd is aangepast op uw hond. De honden zwemmen in korte perioden met pauzes om uit te rusten; nooit voor langere perioden (1 minuut zwemmen staat gelijk aan het spierverbruik van 2 km lopen).
Na het zwemmen wordt de hond gedoucht en afgedroogd met een handdoek en waterblazer (waterblazer alleen als de hond dit toelaat).
Het is belangrijk dat uw hond na het zwemmen warm blijft. Wij raden u aan de hond een fleece-coat aan te doen als het koud is buiten (ook te verkrijgen bij HydroHond).

Doeleinden Hydrohond

Revalidatie Hydrohond:

Als u van te voren weet dat uw hond een operatie moet ondergaan kunt u er met hydrotherapie voor die tijd voor zorgen dat de conditie en de spieren van de hond zo optimaal mogelijk zijn. Dit bevordert het herstel na de operatie. Na een operatie/trauma zorgt zwemmen voor wederopbouw van spieren, pezen en zenuwen van de aangetaste lichaamsdelen. Hoe sneller een hond start met hydrotherapie na een trauma of operatie, hoe sneller de hond kan herstellen. Zodra de hechtingen verwijderd zijn en de wond is genezen, is het aan te raden om te beginnen met hydrotherapie. Totdat de wond is genezen kan het nuttig zijn om alvast met een fysiotherapeut aan de gang te gaan. De druk van het water werkt ook goed om zwellingen te verminderen.

Hydrohond

Zwemmen betekent voor oudere honden het op peil brengen en houden van conditie en spieren. Het houdt de gewrichten soepel en kan het verouderingsproces vertragen. Voor oudere honden met artrose is het heerlijk om even te bewegen zonder pijn doordat er in het water geen druk op de gewrichten rust.

Obesitas
De belasting voor spieren en gewrichten bij honden die te zwaar zijn, belet de hond vaak om genoeg te bewegen, waardoor de conditie achteruit gaat en het voor de hond steeds moeilijker en vervelender wordt om te bewegen. En dat is nu juist wat een hond die aan obesitas leidt nodig heeft. Naast een aangepast dieet dat door de dierenarts wordt aanbevolen zal de hond in het water goed kunnen trainen doordat de druk op de gewrichten weg is. De hond krijgt weer conditie, de spieren worden sterker waardoor hij op den duur ook op het land weer beter uit de voeten kan. Dit zal helpen bij het afvallen.

Fitness voor werk- en sporthonden
Honden die gebruikt worden om te werken evenals honden die voor bijvoorbeeld agility gebruikt worden dienen een zeer goede conditie te hebben. Een gezonde en veilige manier om deze honden te trainen is zwemmen. We kunnen een intensief trainingsprogramma maken om de conditie van deze honden op een zeer goed peil te brengen / houden.

Plezier
Natuurlijk zijn honden zonder gewrichts- en spierproblemen ook van harte welkom om te zwemmen. De hond heeft veel plezier met het spelen in het schone warme water en de baasjes hebben het grote voordeel dat ze een frisse blije hond mee naar huis krijgen.

Epilepsie
Ook honden die last hebben van epilepsie kunnen komen zwemmen. Doordat we altijd in het water zijn bij de hond kunnen we bij een eventuele aanval meteen ingrijpen.

 

Hondentrainingen Yvonne van der Meer staat achter Hydrohond.

Spring naar de toolbar