De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Newfoundlander

newfoundlander Newfoundlander

Newfoundlander De Gentleman onder de honden “Daar staat de newfoundlander, onze goedhartige reus, de hercules, de majesteit, maar groter is zijn eretitel: de Gentleman onder de honden. Machtig op zijn zware benen, laag en zwaar, massief, als een blok, de machtige kop rond gebogen met daarin een paar donkere, zielvolle ogen, ogen die spreken van wilskracht, van moed, van zachtheid. Ogen die spreken van een nobel karakter, van een zich voelen als een persoonlijkheid”. Met deze woorden typeerde destijds de bekende kynoloog en pionier van het Newfoundlander ras in Nederland en grondlegger van de Nederlandse Newfoundlander club, Johan Pieterse, uiterlijk en karakter van de Newfoundlander. Deze woorden van jaren geleden klinken misschien wat gezwollen, ze zijn niettemin nog altijd actueel.

De Engelse dichter Lord Byron schreef in het grafschrift van zijn hond Boatswain: . “ Die schoonheid bezat zonder ijdelheid, kracht zonder onbeschaamdheid, moed zonder wreedheid en alle deugden van de mens zonder diens gebreken.” Oorsprong Er bestaan verschillende theorieën, maar niet één geeft uitsluitsel hierover. De reeds genoemde Johan Pieterse, hield het erop dat John Cabot ( geboren in Venetië onder de naam Giovanni Caboto) en zijn manschappen, die in 1497 Newfoundland ontdekten, hun scheepshonden aldaar aan land hebben gebracht. Deze honden, op hun beurt ook voorouders van de Pyreneese berghond en de NoordSpaanse Spaniël, zouden op Newfoundland de grondslag hebben gelegd voor onze Newfoundlander. De Zwitserse deskundige Dr. Albert Heim is van mening dat op basis van schedelonderzoek het Newfoundlander ras en de overige dogachtigen als een afsplitsing van de prehistorische ‘Canis Familiaris Inostranzewi’ moeten worden beschouwd. Tot deze groep zouden ook de poolhonden rassen behoren. Op grond van die verwantschap kan de Newfoundlander zich niet zelfstandig op het eiland hebben ontwikkeld en moet dus van elders zijn gekomen. Brachten Baskische vissers of Spaanse, Portugese en Scandinavische handelsschepen al vanaf begin zestiende eeuw scheepshonden mee? Of waren het de oer-Indianen die aan het einde van de laatste ijstijd via de Aleoeten het Amerikaanse continent binnentrokken en Tibetaanse dogachtigen meebrachten? Was het misschien Leif Erikson, die in de tiende eeuw al op Newfoundland landde en een grote zwarte berenhond mee bracht? Wat er van die theorieën ook waar mag zijn, één ding is zeker: we zullen nooit met zekerheid de herkomst van de Newfoundlander kunnen vaststellen. Misschien is dat ook wel goed, want we kunnen nu met stelligheid beweren dat het ras niet door mensenhanden is gemaakt. De Newfoundlander heeft een natuurlijk ontwikkelingsproces doorgemaakt, zonder slachtoffer te zijn geworden van ingrijpen door de mens om te voldoen aan een vooraf bepaald doel, aan een gril of waanidee. De Newfoundlander is een natuurproduct van het eiland. Dit natuurproduct is door de Engelsen ‘bewerkt’ waardoor het huidige verschijningsbeeld is ontstaan.

Karakter Steeds opnieuw raken mensen in de ban van dit imposante ras en willen zo’n hond in hun gezin, maar ook voor de Newfoundlander geldt dat hij, ondanks alle lof die wij hem toezwaaien, afhankelijk is van de mens. Diezelfde mens heeft dan ook een verantwoordelijkheid voor het grootbrengen, de verzorging en het welzijn van de hond. Hoewel de Newfoundlander bekend staat als”De Gentleman onder de honden”zal zijn imposante verschijning diegene, die kwaad in de zin heeft, op een afstand houden. Newfoundlanders voelen situaties feilloos aan. Zij zullen u als baas adequaat beschermen. Veel mensen denken echter dat een Newfoundlander een trage lobbes is die moeilijk op gang komt. Vergeet het maar! Een Newfoundlander is in staat om bliksemsnel te wenden en te keren en op de korte afstand is hij maar moeilijk te kloppen. Hij is zelfverzekerd, aanhankelijk, intelligent en zachtmoedig. Hij is lief voor zijn huisgenoten en dol op kinderen.

Bij de beschrijving van de kenmerkende eigenschappen van de Newfoundlander in de officiële FCI-standaard staat vermeld: “Een waterhond, gebruikt voor het redden van drenkelingen. Hij moet een bijzonder zachtmoedige en volgzame aard hebben.” Dat is ook zo, maar er zijn mensen die vergeten dat we het over een hond hebben die op zijn eigen wijze reageert en dat er in die hondenwereld een strenge rangorde in de roedel heerst. Zo kan het gebeuren dat, naarmate de hond meer past in de bovenste regionen van de rangorde, hij ook meer zal gedragen als een ‘donderstraal’. U zult hem duidelijk moeten maken dat er een absolute leider is. Dit is de baas, waarna in de rangorde de gezinsleden komen en daarna pas de hond. Vanuit deze rangorde komt zijn zachtmoedige en gewillige aard tot uiting. Het gedrag ten opzichte van andere honden is vriendelijk en zeer tolerant. Wordt een Newfoundlander echter herhaaldelijk uitgedaagd en geprovoceerd, dan toont hij zijn overmacht door zijn lichaam in de strijd te gooien. Aanschaf De Newfoundlander is een grote, brede en zware hond die mede door zijn rijke beharing aan een beer doet denken. Wie raakt niet onder de indruk van zo’n zwarte, bruine of wit-zwarte reus? Steeds weer zult u op straat belangstelling en bewondering oogsten, als u met uw Newfoundlander gaat wandelen. Maar uw grote Newfoundlander neemt wel veel ruimte in beslag in winkels, op de markt of in een restaurant. Bovendien moet u er rekening mee houden dat kinderen, die vaak qua hoogte gelijk zijn aan uw hond, nogal eens bang voor hem kunnen zijn. En wat nu met uw familie of vrienden die normaal even aankwamen voor een kop koffie, maar niet gediend zijn van “zo’n groot en harig beest”.

Wat we hiermee willen aangeven is: de ene mens is de andere niet en dus zal niet iedereen uw liefde voor grote honden delen. Dat hoeft ook niet, maar het is wel goed dat u zich dit realiseert voordat u een Newfoundlander aanschaft. Aan de andere kant zult u ongetwijfeld ook familieleden en vrienden hebben die even dol op de hond zijn als u, die u benijden om uw “beerachtig” bezit en er geen enkel bezwaar tegen hebben als u de hond meebrengt als u op bezoek komt. Indien u de hond als pup krijgt zal deze in het begin nog geen moeilijkheden geven, maar de pup groeit en uw auto niet. U bent dan ook niet de eerste die vanwege de nieuwe huisgenoot een grotere auto aan moet schaffen. Ten slotte nog dit: de Newfoundlander is een waterhond, die dol kan zijn op elke plas die hij tegen komt. Eenmaal thuis gekomen en hij zich lekker gaat uitschutten, ondervindt u de gevolgen. Het is natuurlijk beslist niet zo dat aan het hebben van een Newfoundlander alleen maar nadelen zitten. In ruil voor al uw goede zorgen wordt u rijkelijk beloond in de vorm van zijn aanhankelijkheid, kameraadschap, bescherming en trouw.

De aanschaf van een Newfoundlander is een nogal kostbare zaak. Daar komen dan nog de kosten voor voeding en de dierenarts bij. Verder moet u rekening houden met bijkomende kosten, zoals de aanschaf van een riem, stevige eet– en drinkbakken, het maken van HD en ED foto’s enz. Opvoeding Natuurlijk is een Newfoundlander als pup al een bijzonder innemende huisgenoot. Met zijn koddige bewegingen en gedrag zal hij welhaast ieders hart weten te veroveren. Het grootbrengen van zo’n ’pup vergt evenwel bijzondere zorg. Denk alleen al aan het feit dat een pup per week ruim één kilo aankomt. Het spreekt dus vanzelf dat de voeding aan hoge eisen moet voldoen. Iedere serieuze fokker zal u graag wegwijs willen maken. Omdat de Newfoundlander een grote hond wordt, is het belangrijk dat hij goed luistert en goed wordt opgevoed. U moet er niet aan denken, dat u rustig wandelend met de hond een interessante poes tegenkomt en de hond u meesleurt over de weg.

Het is een misvatting te denken dat in zulke situaties uw harige vriend in de eerste plaats aan zijn baas zal denken. Nee, hoe zachtaardig en aanhankelijk een Newfoundlander ook is, hij blijft voor alles gewoon een hond. Een pup kan spelenderwijs alles leren wat hij wel en niet mag. Beloon uw hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Blijf altijd consequent bij de opvoeding en een puppycursus kan u hierbij zeker helpen. Waterwerk Zijn voorkeur voor water is bekend. Neem nu bijvoorbeeld zijn veel geprezen kwaliteiten om drenkelingen te redden. Ongetwijfeld is dit één van zijn meest markante eigenschappen. Probeer dit eens uit door hem op een mooie dag mee te nemen wanneer u gaat zwemmen. U kunt er bijna op rekenen dat hij om u heen gaat zwemmen. Indien u hem vastpakt, zal hij u naar de kant loodsen. Niet speciaal naar de plek waar uw kleding ligt maar wel naar de dichtstbijzijnde droge plaats. Dat hij u daarbij mogelijk door de modder trekt, ach dat neemt u dan toch voor lief. Denk echter niet dat hij iedereen die in het water valt zal willen redden. Zeker, er zijn Newfoundlanders die dit op commando doen, maar het is hen aangeleerd.

Indien u de tijd en het geduld kunt opbrengen kan uw Newfoundlander het ook leren. Dan zult u merken dat óók een Newfoundlander graag wil werken.

Vachtverzorging. De vacht van een Newfoundlander vraagt veel verzorging. Een goed verzorgde Newfoundlander is een lust voor het oog! Het is dan ook noodzakelijk dat de vacht regelmatig wordt gekamd en geborsteld. Benodigdheden: borstel, middelgrove kam, schaar, effileerschaar en hark. De wekelijkse kambeurt. Dit is een richtlijn, extreme vachten hebben vaker een kambeurt nodig. Laat de hond staan of liggen. Indien u de hond op een trimtafel kamt, let dan goed op dat hij er niet vanaf kan springen of vallen. Begin het kammen bij een achtervoet en werk laagje voor laagje, langs het hele been naar boven. Vergeet daarbij niet de binnenkant van het achterbeen. Doe daarna het andere been. Ga verder aan de onderkant van de buik en kam laagje voor laagje naar boven tot u bij de rug bent. Doe hetzelfde aan de andere zijde van de hond. Daarna zijn de voorbenen aan de beurt: u kamt weer laagje voor laagje naar de oksels en schouders. Voorzichtig bij de oksels; deze zijn gevoelig en het haar kan daar nogal eens klitten. Vanaf de onderzijde van de borst tussen de voorbenen kamt u laagje voor laagje omhoog naar hals en nek. Dan vanaf het puntje van de staart, nog steeds laagje voor laagje, over het kruis en de rug naar het hoofd. Let daarbij goed op het haar achter de oren. Dit is zachter en klit snel. Vergeet niet het korte haar op de benen te borstelen. Indien u een klit in de vacht tegenkomt, probeer deze dan met uw vingers te ontwarren of knip de klit in de lengte van het haar door. Zet daarbij de punt van de schaar tussen de huid en de klit en knip in de richting van de haarpunten. Twee keer per jaar zal de hond ruien. In die tijd verliest de hond heel veel haar. In de ruitijd kunt u de vacht ook met een harkje goed doorkammen. U zult zien dat de ondervacht, die er toch uit moet dan goed los komt. De oren: De oren moeten regelmatig worden bijgehouden. De rasstandaard vermeldt: kleine oren, naar achteren geplaatst en vlak tegen het hoofd aan liggend, zonder franje. U kunt het haar met duim en wijsvinger plukken, of u kunt de oren met een effileerschaar knippen. Met deze schaar knipt u niet zo snel happen uit het haar. De werkwijze is als volgt: Kam het haar goed door,het haar dat over de oorrand steekt kunt u plukken of effileren. Knip 1 keer, haal de kam er door en herhaal dit. Controleer of beide oren gelijk zijn en ze mooi tegen de zijkant van het hoofd aanliggen. De voeten: De voeten moeten rond en gesloten zijn, zonder overtollig haar tussen de tenen. De werkwijze is als volgt: Laat de hond staan. Van de onderzijde van de voet knipt u met een gewone schaar het haar gelijk aan de voetzolen. Controleer of er geen klitten tussen de grote voetzolen zitten. Dit kan irritaties veroorzaken. Kam het haar tussen de tenen omhoog, knip met de effileerschaar de omhoog stekende haren weg. Kam de beharing van de voet naar beneden en knip het haar gelijk met de rand van de grote voetzool, zodat de haren de grond niet raken. Kijk of de voeten gelijk zijn.

Heupdysplasie Heupdysplasie (HD) is een door erfelijke factoren en omgevings – invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten,die vooral bij grote en zware rassen voorkomt. Dit leidt tot instabiliteit van het gewricht, waardoor al op jonge leeftijd pijnlijke kreupelheid kan ontstaan,later gevolgd door artrose ( gewrichtsslijtage ). De volgende factoren kunnen een belangrijke rol spelen; zoals groeisnelheid, lichaamsgewicht, beweging, spierontwikkeling en voeding. Probeer deze omstandigheden voor de opgroeiende jonge hond zo gunstig mogelijk te maken door middel van goede voeding, het voorkomen van overmatige belasting van de heupgewrichten en het beperken van springen, rondjes draaien, traplopen en trekspelletjes. Symptomen Deze hangen af van de leeftijd van de hond. Bij honden jonger dan 3 maanden kan de pup “onhandig” lijken door de instabiliteit van de heupen en gaan zwalken. Bij honden tussen de 3-18 maanden veroorzaakt het meestal pijn in de heupen, die kan leiden tot kreupelheid en stijfheid in de achterhand. Uiteindelijk ontstaat er artrose en is behandeling noodzakelijk. Echter, er zijn ook honden met meer of minder ernstige misvormingen van de heupgewrichten, die hiervan niet zichtbaar hinder ondervinden. Behandeling Bij jonge honden bestaat de behandeling uit medicijnen, een uitgebalanceerd dieet en matige beweging. De meeste honden stabiliseren als ze1 à 2 jaar oud zijn. Indien de heupen pijnlijk blijven is een operatie mogelijk waarbij de bovenbeenkop wordt vervangen. Daarna moeten de spieren de heup gaan stabiliseren. HD uitslagen De HD-uitslagen worden tegenwoordig (sinds 1 mei 2002) vermeld volgens de FCI norm. Voorheen werd in Nederland een andere uitslag gehanteerd. Hieronder ziet u een tabel waarin de oude Nederlandse uitslag naast die van de FCI is gezet . HD-uitslagen NL / FCI (tot 1 mei 2002) FCI (na 1 mei 2002) HD – / HD A.1-A.2 HD A HD Tc / HD B.1-B.2 HD B HD ± / HD C.1-C.2 HD C HD + / HD D.1-D.2 HD D HD ++ / HD E. 1-E.2 HD E HD A is de beste uitslag: de hond heeft geen HD. Elleboogdysplasie Elleboogdysplasie is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen ( OCD, LPA en LPC) van het ellebooggewricht. Deze kunnen ontstaan vanaf een leeftijd van ongeveer 5 maanden. Symptomen De meeste honden met elleboogdysplasie vertonen de eerste tekenen ervan als ze tussen de 4-8 maanden oud zijn. Vaak gaat het om kreupelheid van het been of stijfheid na rust. De kreupelheid kan erger zijn na beweging. Soms zijn beide ellebogen aangetast, zelfs als de hond slechts aan één been kreupel is. De hond kan pijn bij het buigen of strekken van de elleboog ervaren. Oudere honden kunnen ook deze symptomen vertonen, maar dan is er meestal al sprake van osteoartrose ten gevolge van de elleboogdysplasie. Behandeling De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten. Voor veel honden kan worden volstaan met medicijnen, een uitgebalanceerd dieet en matige beweging. Indien dit onvoldoende effect heeft moet men chirurgisch ingrijpen en het beschadigde deel van het bot en/of kraakbeen verwijderen. Ongeacht de therapie kan er toch artrose ontstaan. ED uitslagen De ED uitslagen worden vermeld volgens de FCI norm: Vrij Graad 1 Graad 2 Graad 3 ED vrij is de beste uitslag: de hond heeft geen ED. Oorzaken: HD / ED Snelle groei en gewichtstoename. Erfelijkheid: Bepaalde rassen lopen een hoger risico. Overvoeding: Het voeren van teveel calorieën, mineralen, vitaminen en eiwitten verhoogt het risico. Een verstandige voeding, vooral tijdens de groeiperiode, voorkomt dat de hond te zwaar wordt. Ook dient overbelasting van de gewrichten te worden voorkomen Houdt de bewegingen rechtlijnig en voorkom snelle draaiingen bij spelen. Uit het bovenstaande blijkt dat door het moeizaam lopen van de hond soms kan worden afgeleid dat er sprake van HD / ED kan zijn. Ook moeizaam opstaan kan een aanwijzing vormen. Zekerheid kan slechts worden verkregen door het maken van röntgenfoto’s. Voor de Nederlandse Newfoundlander Club (NNFC) is dit aanleiding geweest om bijzondere aandacht aan de bestrijding van HD / ED, te besteden. Omdat de ernst van de aandoening door steeds meer mensen wordt onderkend en de kennis van de mogelijkheden ter bestrijding van HD/ED toeneemt, is het beleid van de NNFC voor wat betreft HD / ED in de loop der jaren stringenter geworden. De NNFC heeft besloten om in haar fokreglement vast te leggen dat met honden, die in een bepaalde mate aan HD/ ED lijden, niet gefokt behoort te worden. Uiteraard is het dan ook noodzakelijk dat alle fokdieren tijdig worden geröntgend, omdat anders niet kan worden vastgesteld of en in welke mate zij aan HD / ED lijden. Dit is echter niet voldoende. Het is van uitermate groot belang dat niet alleen bij fokdieren, maar bij alle Newfoundlanders röntgenfoto’s van de heup- en ellebooggewrichten worden gemaakt en beoordeeld. De goede fokkers handelen hier ook naar en de ouderdieren zullen geröntgend zijn. Tevens zal hij u als koper adviseren uw hond vanaf de leeftijd van 18 maanden te laten röntgenen. Alleen op deze wijze is op den duur voldoende inzicht te verkrijgen in de wijze van vererving van de aanleg voor HD / ED en is er succes te behalen bij de bestrijding van HD / ED binnen de Newfoundlander-populatie in Nederland. Cystinurie Bij honden met Cystinurie is er een defect in het transportsysteem dat cystine ( een aminozuur) terug moet brengen in de bloedbaan. De cystine die aanwezig blijft in de urine kan tot kristalvorming leiden en zo nier- en blaasstenen vormen. Bekend is dat Cystinurie bij meer dan zestig rassen, waaronder de Newfoundlander, voorkomt. De NNFC heeft besloten om in haar fokreglement vast te leggen dat er van honden die worden ingezet voor de fokkerij een DNA profiel van Cystinurie aanwezig dient te zijn. RASPUNTEN VAN DE NEWFOUNDLANDER FCI-standaard NO50/06.11.1996/GB de vertaling kwam 20.10.1996 tot stand op de overlegavond van de exterieurkeurmeesters met het NNFC-bestuur Algemeen voorkomen De Newfoundlander is zwaar met krachtig lichaam, goed gespierd en goed gecoördineerd in zijn bewegingen. Belangrijke verhoudingen De lengte van het lichaam gemeten vanaf het boeggewricht tot aan de zitbeenknobbel is groter dan de hoogte van de schoft. Het lichaam is compact. Het lichaam van de teef mag iets langer zijn en is minder zwaar dan dat van de reu. De afstand van de schoft tot de onderzijde van de borst is iets groter dan de afstand van de onderzijde van de borst tot aan de grond. Gedrag en temperament De expressie van de Newfoundlander weerspiegelt welwillendheid en zachtheid. Waardig, opgewekt en creatief. Hij staat bekend om zijn onvervalste zachtmoedigheid en rust. Hoofd Massief. Het hoofd van de teef is als van de reu, maar minder massief. Achterhoofd Schedel Breed met licht gewelfd schedeldak en sterk ontwikkelde achterhoofdsknobbel. Stop Duidelijk aanwezig, maar nooit geprononceerd Aangezicht Neus Groot, goed gepigmenteerd, neusvleugels goed ontwikkeld. Kleur: zwart bij zwarte en witzwarte honden, bruin bij bruine honden. Voorsnuit Duidelijk vierkant, diep en matig kort, bedekt met kort fijn haar en vrij van plooien. De mondhoeken zijn zichtbaar, maar niet te uitgesproken. Lippen Zacht. Gebit Scharend of tanggebit. Ogen Betrekkelijk klein, matig diepliggend; ze staan ver uitéén en tonen geen uitgezakt ooglid. Kleur: donkerbruin bij zwarte en wit-zwarte honden. Lichtere schakeringen bij bruine honden toegestaan. Oren Betrekkelijk klein, driehoekig met ronde punten, goed maar achteren geplaatst en aanliggend tegen de zijkant van het hoofd. Wanneer het oor van de volwassen hond naar voren wordt gebracht, dan reikt het tot de binnenhoek van het oog aan dezelfde kant. Hals Sterk, gespierd, goed in de schouders overgaand en lang genoeg om het hoofd waardig te dragen. De hals mag geen overdadige keelhuid tonen. Lichaam Het gehele skelet is zwaar. Gezien van opzij is het lichaam diep en krachtig. Bovenbelijning Vlak en stevig vanaf de schoft tot aan het kruis. Rug Breed Lendenen Stevig en goed gespierd Kruis Breed, hellend onder een hoek van ongeveer 30 graden. Borst Breed, vol en diep met goed gewelfde ribben. Buik- en onderbelijning Bijna horizontaal en nooit opgetrokken Ledematen Voorhand De voorbenen zijn recht en evenwijdig, ook als de hond in stap gaat of langzaam draaft. Schouders Zeer goed bespierd en goed schuin geplaatst. Ellebogen Goed aangesloten aan de borst Middenvoeten Iets schuin Voorvoeten Groot, en in verhouding tot het lichaam mooi rond en compact met stevige gesloten tenen. Vliezen tussen de tenen zijn aanwezig. Achterhand Omdat de stuwkracht voor het trekken van lasten, voor het zwemmen of om doelmatig voort te bewegen voornamelijk afhankelijk is van de achterhand, is de bouw van de achterhand van de Newfoundlander van het grootste belang. Het bekken moet daarom sterk, breed en lang zijn. Bovenbenen Breed en gespierd Kniegewricht Goed gehoekt, maar niet zodanig dat het een gedrukte verschijning oproept. Onderbenen Krachtig en tamelijk lang Hakken Betrekkelijk kort, goed laag, goed uitéén en evenwijdig aan elkaar; ze draaien nooit naar binnen, noch naar buiten. Achtervoeten Stevig en goed gesloten. Hubertusklauwen, indien aanwezig, dienen te zijn verwijderd. Staart De staart fungeert als een roer wanneer de Newfoundlander zwemt; daarom is hij sterk en breed bij de aanzet. Staat de hond, dan hangt de staart omlaag met misschien een lichte buiging aan het eind en reikt tot op of iets onder de sprong. Wanneer de hond gaat of opgewonden is, dan wordt de staart recht naar achteren met een lichte opwaartse bocht gedragen, maar nooit over de rug gekruld of tussen de benen gebogen. Gang/beweging De Newfoundlander beweegt met goed uitgrijpen van de voorbenen en met een sterke stuwkracht vanuit de achterhand, daarbij de indruk gevend van moeiteloos vermogen. Een lichte rol van de rug is normaal. Indien de snelheid toeneemt neigt de hond naar éénsporigheid waarbij de bovenbelijning vlak blijft. Vacht Haar De Newfoundlander heeft een waterafstotende dubbele vacht. De bovenvacht is tamelijk lang en sluik zonder krul. Een lichte golving is toegestaan. De ondervacht is zacht en dicht, dichter in de winter dan in de zomer, maar altijd in zekere mate aanwezig op kruis en borst. Het haar op het hoofd, de voorsnuit en oren is kort en fijn. De voor- en achterbenen zijn bevederd. De staart is volledig bedekt met lang dicht haar, maar vormt geen vlag. Trimmen en bijknippen wordt niet aangemoedigd. Kleur Zwart, wit-zwart en bruin. • Zwart: de traditionele kleur is zwart. De kleur moet zoveel mogelijk egaal zijn, maar een lichte zweem van bruin is toegestaan. Witte aftekeningen op borst, tenen en/of staartpunt zijn toegestaan. • Wit-zwart: deze variëteit is van historische betekenis voor het ras. Voor de aftekening gaat de voorkeur uit naar een zwart hoofd met bij voorkeur een witte bles doorlopend tot op de voorsnuit, een zwart zadel met gelijke aftekening en een zwart kruis en het bovenste deel van de staart. De overige delen van het lichaam moeten wit zijn en mogen een minimale “ticking” vertonen. • Bruin: de bruine kleur loopt van chocolade- tot bronskleur. Witte aftekeningen op borst, tenen en/of staartpunt zijn toegestaan. Wit-zwarte en bruine honden moeten in dezelfde klasse worden voorgebracht als de zwarte. Grootte en gewicht Gemiddelde schofthoogte is: – voor volwassen reuen: 71 cm (28 inches) – voor volwassen teven: 66 cm (26 inches) Het gemiddelde gewicht is: – voor reuen: ongeveer 68 kg – voor teven: ongeveer 54 kg Fouten Ieder afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout moet worden beoordeeld is recht evenredig met de mate van de fout. Iedere afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout moet worden beoordeeld is recht evenredig met de mate van de fout. • Algemene verschijning: hoogbenigheid, gebrek aan massa. • Algemene botstructuur: plompe verschijning, fijn bone. • Karakter: agressiviteit, schuwheid. • Hoofd: smal. • Voorsnuit: puntig of lang • Lippen: geprononceerd. • Ogen: rond, uitpuilend, gele ogen, uitgezakt onderooglid • Rug: karperrug, zwakke of doorgezakte rug • Staart: kort, lang, knikstaart, gekruld uiteinde • Voorhand: zwakke middenvoet, spreidtenen, naar binnen of buiten draaien van de voorvoeten, ontbreken van de vliezen tussen de tenen • Achterhand: steile knieën, koehakken, O-benen, naar binnen gedraaide voeten • Gang/beweging: dribbelen, sloffen, krabben, te nauw gaan, breien, kruisen, naar buiten of opvallend naar binnen draaien van de voorvoeten, extreem optrekken van de voorbenen, telgang. • Haar: geheel open vacht, gebrek aan ondervacht. Uitsluitende fouten • slecht karakter • boven- of ondervoorbeet, scheve kaak • korte en vlakke vacht • aftekening anders dan wit bij een zwarte of bruine hond • elke andere kleur dan zwart, wit-zwart of bruin. N.B.Mannelijke dieren moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die geheel in het scrotum zijn ingedaald. In de clubwinkel kunt u het boekje “De Newfoundlander in tekst en tekening“ aanschaffen. (te bestellen via www.clubwinkel@nnfc.nl) Hierin is de rasstandaard gevisualiseerd.

Bron: New Foundlanders Kennel Club

Kennels New Foundlanders

Kennels gesorteerd op Kennelnaam

Als u op een vet aangegeven kennelnaam klikt, ziet u meer informatie.
De Nederlandse Newfoundlander Club is niet aansprakelijk voor de inhoud van
de websites waarnaar in deze lijst verwezen wordt.

Aan de andere kant van het bos
Reineke Groters , Nachtwachtlaan 115
1058 ED   Amsterdam
Telefoon: 06-53217871, Fax:
E-Mail: reineke.groters@zonnet.nl
————————————————

van ’t Amelterbos
A. Kristoffers, Pelikaanstraat 1
9404 CH   Assen
Telefoon: 0592 – 316284, Fax:
E-Mail: a.kristoffers@planet.nl
————————————————

van Asbjørn
A. Bennink-Dielemans, Kerkstraat 19
6991 HB  Rheden
Telefoon: 026-4954633, Fax: geen
E-Mail: vanasbjorn@gmail.com
————————————————

van Aublackmar
M.W.L. Beaumont, Brugstraat 33
6171 ET  Stein
Telefoon: 046-4360615, Fax: 046-4360614
E-Mail: info@aumar.nl
————————————————

from the Bear Lake
F.A.M.R. Vandevoorde, Gemertseweg 17
5427 ET  Boekel
Telefoon: 0492 – 32 57 16, Fax: 0492 – 32 57 92
E-Mail: from-the-bear-lake@planet.nl
————————————————

uut oons Berehuus
R.C. Doldersum-Benjamins, Hazelaarstraat 12
7906 KD   Hoogeveen
Telefoon: 0528-276114, Fax: geen
E-Mail: kaysa@home.nl
————————————————

van het Berenparadijs
Hetty Brandon, Zwarteweg 4
4041 CX  Kesteren
Telefoon: 0488-750776, Fax: geen
E-Mail: vanhetberenparadijs@zonnet.nl
————————————————

Black Bears Avenue’s
T. Vroom, Polderlaan 22
9636 BH  Noordbroek
Telefoon: 0598-452777, Fax: geen
E-Mail: blackbearsavenues@kpnmail.nl
————————————————

Black Golden Bear
Nel Pleune, Drususstraat 30
2025 BS   Haarlem
Telefoon: 023-5374702, Fax: geen
E-Mail: info@BlackGoldenBear.nl
————————————————

from the Black Horse
C. Scheel, Mussel-A-Kanaal WZ 7
9584 TC  Mussel
Telefoon: 0599 – 454717, Fax: geen
E-Mail: sibasni@wxs.nl
————————————————

van de Broockse Plas
D. te Hennepe, Stadsbroek 133
7126 CP   Bredevoort
Telefoon: 054-3451129, Fax: geen
E-Mail: d.te.hennepe@kpnmail.nl
————————————————

vom Burgseeli
S.E. Schmocker, 8e wijk 2 A
8413 NM  Oudehorne
Telefoon: 0513-542606, Fax: xxx
E-Mail: burgseeli@hetnet.nl
————————————————

from Close Harmony
Lucienne Decker, Stikkerpad 9
3066 TE  Rotterdam
Telefoon: 010-2205855, Fax: geen
E-Mail: info@fromcloseharmony.nl
————————————————

Du Coin de Menthe
Nel van Velse, Paradijsvogelweg 5
1349 CA  Almere
Telefoon: 036-5384060, Fax: 06-10724242 mob.tel.
E-Mail: r.velse@chello.nl
————————————————

van de Drentse Beren
E.H. Knol-Kats, Riegshoogtendijk 9
7913 AZ   Hollandscheveld
Telefoon: 0528 341918, Fax: geen
E-Mail: henkenernaknol@hetnet.nl
————————————————

from the Foundy’s Place
J. Boshoven, Hoge Woerd 5
6851 ET   Huissen
Telefoon: 026-3254729, Fax: geen
E-Mail: foundys@versatel.nl
————————————————

van de Gasthuisbouwing
J. Nieuwland, Gasthuisbouwing 8
6991 TR  Rheden
Telefoon: 026-4951715, Fax: geen
E-Mail: nieuw52@hetnet.nl
————————————————

van de Gelrehoeve
Karin Wildeman, Hamburgerweg 82
3851 EN   Ermelo
Telefoon: 0341-559490, Fax: geen
E-Mail: info@vandegelrehoeve.nl
————————————————

van het Goltenoord
Marianne Peters-Backus, Nieuw Goltenweg 3
5916 NS  Venlo
Telefoon: 077 – 3543283, Fax: geen
E-Mail: mariannepeters@hetnet.nl
————————————————

v ’t Grachtenhuuske
E.D. Smies, Oosterbleek 33
7241 DK   Lochem
Telefoon: 0573-256772, Fax: geen
E-Mail: e.d.smies@zonnet.nl
————————————————

Oet ‘t Grote Brink Hoes
W. Brinks-Groteboer, Vastenow 48
7885 AN  Nieuw-Dordrecht
Telefoon: 0591-318780, Fax: geen
E-Mail: pearlyprue@kpnmail.nl
————————————————

Hearts Of Kings And Queens
Carolina Baguette, Meester Claessensstraat 18
6247 CB   Gronsveld
Telefoon: 06-12294099, Fax: geen
E-Mail: hearts_kingsqueens@live.nl
————————————————

van het Hoogveen
M. Koning- Hof, Randweg 10
5754 RL  Deurne
Telefoon: 0493-321337, Fax: geen
E-Mail: vanhethoogveen@upcmail.nl
————————————————

from House of Angel’s
Andy en Gerda van der Linden, Maastrichterweg 107
5554 GH  Valkenswaard
Telefoon: 040 – 2047052 , Fax: 06-57221038 mob.tel.
E-Mail: fromhouseofangels@tele2.nl
————————————————

Ikbendit
A. Hacquebord, Oudewijk 24
9354 VH  Zevenhuizen
Telefoon: 0594-632505, Fax: geen fax
E-Mail: hacquebord@kpnmail.nl
————————————————

Jelängerjelieber
M.R.M. Prins, Opperstok 34
2959 EE  Streefkerk
Telefoon: 0184-661953, Fax: 0184-661953
E-Mail: a.kortleve@worldonline.nl
————————————————

Jocor’s Star
J.W.J. van der Ploeg, Polderweg 8
8432 PA  Haule
Telefoon: 0516-427791, Fax: geen
E-Mail: j.v.d.ploeg1@kpnplanet.nl
————————————————

van de Knijpsbrug
B. J. Blijham, Havenstraat 126
9635 AR   Noordbroek
Telefoon: 0598 – 450215, Fax: geen
E-Mail: bertblijham@hotmail.nl
————————————————

van het Korenbloempad
A.H.M. Hol, Korenbloemstraat 58A
6657 BD  Boven-Leeuwen
Telefoon: 0487-592132, Fax: geen
E-Mail: w.dijk278@upcmail.nl
————————————————

van de Lekbengels
C. van Duin-Eerland, Opperduit 75a
2941 AS   Lekkerkerk
Telefoon: 0180-397497, Fax: geen
E-Mail: hgvanduin@planet.nl
————————————————

de Liberije
Petra van Straaten-Frowein, Jan de Rooijdreef 37
4904 VX   Oosterhout
Telefoon: 0162-470397, Fax: 0162-470441
E-Mail: deliberije@gmail.com
————————————————

van Lösters
G.J. Kamphuis, Lostersweg 3
7784 CC   Ane
Telefoon: 0524-561424 , Fax: +31 622332781
E-Mail: losters@canaldigitaal.nl
————————————————

from Madivas
Marcel Davids, Oude Deldenseweg 3a
7161 MD  Neede
Telefoon: 0545 – 286884, Fax: geen
E-Mail: info@frommadivas.eu
————————————————

Maison des Ours
Gerard van Daalen, Tielsestraat 42
4021 HD   Maurik
Telefoon: 06-10017444, Fax: geen
E-Mail: info@maison-des-ours.nl
————————————————

la Maravilla del Mundo
E. den Boon-Lekkerkerker, Steinstraat 17
4791 JA  Klundert
Telefoon: 06-48455428, Fax: geen
E-Mail: dikken@scarlet.nl
————————————————

from Mariners Place
B.M. Wijmans, Eerste Kruisdiep WZ 180
7831 CE  Nieuw Weerdinge
Telefoon: 0591 – 521033, Fax: geen
E-Mail: fswijmans@hetnet.nl
————————————————

Of The Northern Hill
Erica de Jong, Broekhorst 3
6866 NN  Heelsum
Telefoon: 06-53896226, Fax: geen
E-Mail: ericadejong@planet.nl
————————————————

v.h. Opperstok
A. Kortleve, Opperstok 34
2959 EE  Streefkerk
Telefoon: 0184-661953, Fax:
E-Mail: a.kortleve@worldonline.nl
————————————————

Pearl of the Sweet Lake
A.C.A.H. Spruijt, Velddreef 234
2727 CR  Zoetermeer
Telefoon: 079 – 3317920, Fax: geen
E-Mail: aspruit@ziggo.nl
————————————————

uit de Polderklei
K.N. Holtrop & D.A.A.M. Mijland, De Wingerd 7
8307 BS  Ens
Telefoon: 06-51765619, Fax: 0527 25 31 15
E-Mail: holtrop@hondencentrumandante.nl
————————————————

van Porte Amarre
Madelon Kempkes, Dortherdijk 21
7215 LC  Joppe
Telefoon: 0575-490712, Fax: 0575-490748
E-Mail: porte-amarre@hetnet.nl
————————————————

van de Portlandse Beer
R.L.F. van Lopik, Essendijk 76
3161 EG  Rhoon
Telefoon: 0180 – 611684, Fax: geen
E-Mail: r.lopik5@upcmail.nl
————————————————

Queenslands
José Schrijver-Bijleveld, Zuidveldweg 4
9551 XX  Sellingen
Telefoon: 0599 – 322976, Fax: 000000000000
E-Mail: jmhschrijver@online.nl
————————————————

van het Reeshof
Frans Tholenaar, Krabbendamstraat 8
5045 SK  Tilburg
Telefoon: 013-5712799, Fax: gsm: 0622706540
E-Mail: frasam@home.nl
————————————————

de Rocawini
E.M. Zegers, Terbergseweg 97
3056 JV  Rotterdam
Telefoon: 010-4203300, Fax: 010-4550005
E-Mail: info@dierenartszegers.nl
————————————————

Slob
C.M. Slob, Tuinstraat 54
1521 TW   Wormerveer
Telefoon: 075-6288546, Fax: geen
E-Mail: karin.slob@upcmail.nl
————————————————

van’t Stolzhof
R. Bloem- Lubbes, Amaryllislaan 39
1616 XB  Hoogkarspel
Telefoon: 0228-561116, Fax: geen
E-Mail: vanhetstolzhof@hotmail.com
————————————————

Street Spirit’s
F. Jespers, Kreitenmolenstraat 194a
5071 BL   Udenhout
Telefoon: 06-40515561, Fax: geen
E-Mail: info@streetspirits.nl
————————————————

van Tiroca
M.C.A.G. Rosendaal-Castelijns, Boscheind 59
5575 AA  Luyksgestel
Telefoon: 0497 – 542631 , Fax: geen
E-Mail: info@kennelvantiroca.nl
————————————————

van de Turfhoeve
Angelique Bultman, Napoleonsweg 2
6085 NT   Horn
Telefoon: 0475 – 583122, Fax: geen
E-Mail: v.d.turfhoeve@rumaweb.nl
————————————————

van het Turfveld
W.J. van Dooren, de Venen 4
6741 PR  Lunteren
Telefoon: 0318 – 574543, Fax: 0318 – 572050
E-Mail: turfveld@hetnet.nl
————————————————

Umibears
Fred en Chris Lion, Vylainlaan 6
4566 AW  Heikant
Telefoon: 0114 – 313473, Fax: geen
E-Mail: umibears@hotmail.com
————————————————

van Villa Newfy’s
S. Seinstra, P.W. Janssenlaan 49
8385 GB   Vledderveen
Telefoon: 0521-850890, Fax: geen
E-Mail: info@villanewfys.nl
————————————————

of the Weeping Willow
Frans en Maria van Hamont, Spoordonkseweg 75
5688 KC  Oirschot
Telefoon: 0499 – 574706, Fax: 0499 – 574706
E-Mail: fransvh@msn.com
————————————————

from Wenonah
M.M.S. Deckers, Beutenaken 40
6278 NB  Beutenaken
Telefoon: 043-8502057, Fax: geen
E-Mail: info@wenonah.nl
————————————————

van het Wijkse Bos
Fenny en Arie Dibbits, Wijksestraat 45
6617 BZ  Bergharen
Telefoon: 0487 – 531449, Fax: –
E-Mail: adibbits@kpnmail.nl
————————————————

van het Wilmershof
R. Disch, Rosmolen 19
7587 RP  de Lutte
Telefoon: 06-38507043, Fax: geen
E-Mail: vanhetwilmershof@gmail.com
————————————————

Woudbeer
Annemarie Sins, Westfriesedijk 30-32
1767 CR   Kolhorn
Telefoon: 06-25556199, Fax: geen
E-Mail: newfyhome3032@hotmail.com
————————————————

van de Wouden
T. van Diepen, Dr.Nuyensstraat 20 B
1617 KC   Westwoud
Telefoon: 0228 – 564930, Fax: geen
E-Mail: tedannemiek@quicknet.nl
————————————————

van de Zwarte Gigantjes
C.B. Kloot-v.d. Stigt, Vijverhofstraat 123
3032 SJ  Rotterdam
Telefoon: 010-4665498 , Fax: geen
E-Mail: belleferrari@outlook.com

 

Voor een goed getrainde Newfoundlander gaat u naar Hondentrainingen!

Spring naar de toolbar