De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Shar-pei

shar peiShar-pei

De Shar-pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. Oorspronkelijk kwam dit ras uit de omgeving van Guangzhou. De Shar-Pei werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en het hoeden van kudden. Hoe oud het ras precies is is niet geheel duidelijk.

Reeds op kunstvoorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden afgebeeld. De Shar-Pei zou tot ongeveer 200 v. Chr. (!) terug te volgen zijn aan de hand van beeldjes en afbeeldingen op vazen en schilderijen.

In 1947 dreigde het ras bijna uit te sterven. Reden daarvoor was dat, in verband met extreme voedseltekorten in China, de hondenbelasting absurd hoog werd gemaakt. Dit was voor de meeste Chinese burgers niet meer op te brengen, zodat de meeste honden dan ook werden opgegeten. Tevens werd destijds in China een wet van kracht waarin werd voorgeschreven dat alles wat niet produktief was (zoals vogels, honden en knaagdieren) moest worden afgemaakt. Door deze, uit humanitair oogpunt kennelijk noodzakelijke maatregel, overleefden maar weinig honden deze periode.

De foto hiernaast echter is een aantal jaren geleden gemaakt in het plaatsje Lijang in het zuiden van China en hieruit blijkt dat ook daar nog wel Shar-Pei te vinden zijn.

In de jaren zeventig gingen hondenhandelaren dit ras kruisen met andere dieren om zwaardere rimpels in te fokken. In 1973 werd door de Hongkong Chinees Matgo Law een verzoek om een reddingsactie voor dit ras naar de Amerika geschreven. Hierop reageerden meer dan 200 Amerikanen, waardoor de fokkerij in Amerika op gang kwam. Vanuit Hongkong werd nu de Shar-Pei verscheept naar andere delen van de wereld.

In 1979 konden we ze voor het eerst in Europa begroeten. In de loop der jaren ontstonden in diverse landen rasverenigingen die de belangen van de Shar-Pei behartigden (in Nederland is dat dus de Shar-Pei Club Nederland).

Een Shar-Pei is een bijzonder ras en het is verstandig om het eerst te leren kennen. Een hond met een uniek uiterlijk en karakter, dat is de Shar-Pei zeker. Een hond die een goede opvoeding nodig heeft, dat ook.

Helaas gaat het met die combinatie nog wel eens mis. Door zijn grappige uiterlijk, zeker als pup, vergeten een hoop mensen nog wel eens dat onder die rimpels een hond met een eigenzinnig en eigenwijs karakter schuilgaat en dat deze hond wel consequent moet worden opgevoed.

De Shar-Pei is door dit karakter dan ook eigenlijk geen hond voor een onervaren hondenbezitter of je moet serieus van plan zijn om, mét behulp van een goede hondenschool, je pup een goede opvoeding te geven.

Ook de socialisatie van een Shar-Pei is, ook weer door zijn karakter, zeer belangrijk. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat je je pup als hij jong is al aan zoveel mogelijk mensen, honden en situaties laat wennen. En dan niet denken dat die bus en trein niet nodig zijn want jullie gaan toch altijd met de auto, je weet namelijk maar nooit wat er in de toekomst kan gebeuren!

Ga voordat je een Shar-Pei aanschaft eerst eens kijken op internet (marktplaats is overigens geen goede plek om een fokker te vinden!) en bijv. bij wandelingen of evenementen van de SCN.

Praat vooral ook met mensen over hun ervaringen met hun Shar-Pei en hun fokker.

De populariteit van de laatste jaren van de Shar-Pei heeft helaas tot gevolg gehad dat nogal wat mensen Shar-Pei’s zijn gaan fokken die het vooral als een leuke bijverdienste zien en zich weinig tot helemaal niet bezighouden met de gezondheid van het ras. Het vinden van een goede fokker is dan ook niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk.

Aangezien wij als leden en fokkers van de SCN ook in de toekomst nog graag willen genieten van onze, zo gezond mogelijke, Shar-Pei’s, zijn fokkers en bestuur jaren geleden al begonnen met een fokreglement en deze is langzaam maar gestaag uitgegroeid tot wat het nu is. Klik hier als je het volledige fokreglement eens wilt lezen.

Alle fokkers en leden moeten zich aan dit fokreglement houden, doet men dit niet dan gaat het bestuur over tot sancties of, in het ergste geval, ontzetting uit het lidmaatschap (fokkers/leden die het zover hebben laten komen zijn over het algemeen niet positief over de SCN dus het is belangrijk om daar doorheen te prikken).

Niet elke fokker is even gelukkig met elke regel van het fokreglement, maar het is helaas onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken.

Waarschuwing

De Shar-Pei is populair en dus ruiken veel broodfokkers hun kans. Ten koste van het ras, de ouderdieren, de pups en de nieuwe eigenaren wordt met elke willekeurige Shar-Pei meerdere nesten gefokt.

De pups van deze broodfokkers vinden snel hun weg naar de kopers, vaak via fraai verzorgde internetsites en advertentiepagina’s. Vaak is de kleur het enige waar naar gekeken wordt, men fokt de op dat moment populaire kleur om aan de vraag te voldoen.

Hoewel herkenbaar als een Shar-Pei door de rimpels, zie je bij deze honden ook soms duidelijke afwijkingen ten opzichte van de rasstandaard. Ook worden veel pups zonder stamboom aangeboden. Dit papiertje zal veel mensen niet zoveel zeggen, maar hierbij moet u zich realiseren dat de pup er dan misschien wel uitziet als een Shar-Pei, maar dat het in feite een “rasloze” hond is waarvan de herkomst niet zeker is.

AANGESLOTEN FOKKERS

In onderstaande tabel staan erkende fokkers en fokkers die zich nog in een aspirant-periode bevinden (dit zijn leden van onze vereniging die de status van erkend fokker nastreven). U geniet bij aspirant fokkers dezelfde service en garanties als bij de reeds volledig erkende fokkers uit bovenstaande lijst.

Mocht U een fokker gesproken of benadert hebben die niet op boven- of onderstaande lijst voorkomt, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze niet volgens de reglementen van de SCN werkt (ook als deze dat wel beweert). Wij adviseren U in zo’n geval voor de zekerheid contact op te nemen met het Secretariaat van de SCN.


Spring naar de toolbar