De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Zwitserse witte herder

zwitserse witte herderZwitserse witte herder

De Zwitserse Witte Herder is een hond die alles in zich heeft om op slag verliefd op te worden!
Eén blik is vaak al voldoende om doordrongen te worden van hun vriendelijke persoonlijkheid, hun knappe verschijning en opgeruimde levendigheid. Het hebben van plezier dragen ze graag uit, een karaktereigenschap waarmee ze hun baasjes uitnodigen om ook actief met ze bezig te zijn. Want naast lief, leuk en gezellig blijven het natuurlijk slimme Herdershonden die zowel lichamelijk als geestelijk van een uitdaging houden. Dat maakt ze erg geschikt voor verschillende takken van hondensport zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, speuren en allerlei variaties daarvan waarbij natuurlijk wel rekening gehouden dient te worden met de bouw van de individuele hond en de mogelijkheden van de baasjes. Ook zien we dat de Zwitserse Witte Herder steeds vaker wordt ingezet als reddingshond, hulphond, blindengeleidehond, therapiehond of alarmhond. Maar bovenal is de Zwitserse Witte Herder een hond die zijn mand graag bij zijn familie in huis heeft staan, van knuffelen en wandelen houdt, vaak te porren is voor een spelletje, lopen naast de fiets (mits niet te warm) of graag gaat zwemmen (mits niet te koud).
Heeft de Zwitserse Witte Herder nu helemaal geen minder goede kanten? Natuurlijk wel! Het ras kent twee vachtvarianten, langstokhaar en stokhaar. Van een langstokhaar wordt vaak aangegeven dat ze een hele hoge aaibaarheidsfactor hebben, terwijl anderen juist de krachtige uitstraling van de oorspronkelijke stokhaar variant erg weten te waarderen. Dit is dus erg persoonlijk.

Soms kan een Zwitserse Witte Herder even de kat uit de boom kijken meestal zal hij echter snel ontdooien. Voor sommige mensen is deze eigenschap een mindere eigenschap, anderen zien er juist een voordeel in. Ook komt het voor dat hun intelligentie in combinatie met het zachtere karakter tot bepaalde gedragingen leidt die wat complex kunnen zijn voor de eigenaar. Daarom zoekt een Zwitserse Witte Herder beslist een baas die niet zomaar aan een hond begint en wiens aard het is een vriendelijke, opbouwende en belonende opvoeding te geven waarbij consequente regels worden gehanteerd.

Kortom, de Zwitserse Witte Herder is een humoristische hond die kracht uitstraalt, atletisch beweegt en hoge ogen gooit als vriendelijke familiehond met een aanleg om goed overweg te kunnen met kinderen en die u vaak versteld zal doen staan van hun sportieve prestaties.

GESCHIEDENIS ZWITSERSE WITTE HERDERS

Eerste geruchten
Berichten over de fokkerij van witte herdershonden voor 1900 komen uit Alsace-Lorraine. Aan het hof van de koninklijke familie uit het Huis Habsburg worden pure lijnen Witte Herders gefokt. Volgens de verhalen zijn vooral de dames van het hof zeer gecharmeerd van het uiterlijk en de kleur van deze atletische, doch gracieuze, witte honden. Temeer daar ze zo goed passen bij de schitterende zilvergrijze of crème-witte Lippizaner paarden die de koninklijke koets voorttrekken. De adellijke familie von Habsburg is in die tijd zeer invloedrijk in heel Europa en hun prachtige honden zijn fameus. Dit kan één van de redenen zijn geweest dat de Engelsen deze honden de naam White Alsation (Witte hond uit de Elzas) hebben gegeven.


20e Eeuw
1882 was het jaar van de tentoonstelling in Hannover. Op deze tentoonstelling worden twee Herdershonden voorgebracht, te weten; de grijs-witte reu Kirass en de zuiver witte reu Greiff. De witte herdershond Greiff wordt in 1879 geboren, het is een witte hond met staande oren en een stokharige vacht. Jammer genoeg is er niets bekend over zijn voorouders. Diezelfde Greiff zien we terug in 1887, ditmaal in gezelschap van zijn twee witte dochters Greiffa en Russin. Hoe het deze drie honden verder vergaat is niet bekend. Verdere meldingen van fokkerijen met zuiver Witte Herders zijn er echter ook niet. Een feit is wel dat de witte Greiff de grootvader zal blijken te zijn van de allereerste Duitse Herder in het stamboek, Hektor Linksrhein, omgedoopt door zijn nieuwe eigenaar Rittmeester Von Stephanitz in ‘Horand von Grafrath’ (SZ1).

In de eerste vijftien jaar van de nieuwe eeuw loopt de geschiedenis van de Witte Herder parallel met de fokkerij van de Duitse Herder. In feite is er weinig bekend over de Witte Herder uit die tijd. Er wordt niet op kleur gefokt, althans er worden geen kleuren uitgesloten voor de fokkerij. Wel is er in het boek van Von Stephanitz (1921) een foto te zien van Berno von der Seewiese – de eerste Witte Duitse Herder geregistreerd in het SZ – geboren 24 maart 1913 en gefokt door G. Uebe von Seehausen. Een prachtige witte reu, met een uiterlijk waarvan onze huidige stokhaar Witte Herder slechts weinig afwijkt. Berno is in de 5e generatie een directe afstammeling van Horand von Grafrath.
In 1906 wordt de Duitse Herder naar Amerika gebracht. Het betreft Mira von Offingen die echter niet voldoet in Amerika. Nadat ze het heeft afgelegd tegen Queen von Switserland op de New Yorkse Show in 1908 wordt ze terug gestuurd naar Duitsland zonder ingeschreven te zijn in het Amerikaanse stamboek.

Ann Tracy
Niet voor niets is de naam Ann Tracy wereldwijd bekend geworden bij de liefhebbers van de Witte Herder. Ann is lid van de ‘German Shepherd Dog Club of America’ en fokt Duitse Herders. De Witte Herders uit haar kennel zijn terug te voeren naar de eerste Duitse Herders Horand von Grafrath en zijn nestbroertje Luchs. Mocht het al het geval zijn dat ze aan het hof van Habsburg (waar ze kind aan huis was) Witte Herders heeft gezien, dan heeft ze er in ieder geval geen enkele mee teruggenomen naar Amerika en/of gebruikt in haar fokkerij.
In 1917 worden er in haar kennel ‘Stonihurst’ vier witte pupjes geboren uit twee gekleurde ouders, waarvan Luchs de grootvader is. De eerst geborene is Edmund, zijn nestbroertjes en -zusjes zijn Eadrid, Eric en Elf. Edmund is tevens de eerste in Amerika geregistreerde Witte Duitse Herder. Met deze honden start Ann de eerste witte bloedlijn in Amerika.

Geraldine Rockefeller Dodge
In 1923 laat Geraldine Rockefeller Dodge een aantal Duitse Herders importeren uit de toplijnen van het Duitse bestand. Mevrouw Rockefeller woont op een estate van meer dan 2000 acres in Morris County (New Yersey) waar ze ruim 150 honden kan herbergen. In haar kennel ‘Giralda Farm’ fokt ze zuiver zwarte-, gekleurde- en zuiver witte lijnen. Haar honden zijn van grote kwaliteit; ook hier liggen veel belangrijke ‘roots’ van ons huidige Witte Herder bestand.

Canada
Het is niet helemaal duidelijk wanneer de eerste Duitse Herder zijn intrede in Canada doet. Pas in 1919 wordt de eerste Duitse Herder in het Canadese stamboek ingeschreven. Omdat deze stamboekhouding tot 1959 geen kleur vermeldt is het onmogelijk om met zekerheid vast te stellen in welk jaar de eerste Witte Herder is ingeschreven. In 1922 wordt de eerste Canadese Duitse Herder vereniging opgericht door de heer H. B Boyd. Het fokprogramma van deze vereniging is vrijwel identiek aan dat van Amerika. Ondanks het feit dat er vele goede Duitse Herder Kennels in Canada zijn, dateren de betrouwbare gegevens over de witte honden pas van een tiental jaren na de Tweede Wereldoorlog.

Moeilijke tijden 
In 1959 bestempelt de VS (‘Verein für Deutsche Schäferhunden’) de witte honden als albino’s en er wordt een dringend advies gegeven om deze honden niet meer te gebruiken voor de fokkerij. De rasstandaard wordt gewijzigd; honden met meer dan 50% wit en de zogenaamde albino’s worden gediskwalificeerd. Ondanks felle tegenstand, wordt de nieuwe standaard ook door de GSDCA (‘German Shepherd Dog Club of America’) aangenomen met 306 stemmen voor en 110 tegen. De meeste vooraanstaande fokkers zijn het er over eens dat fokken met witte honden inderdaad vachtverbleking en het verlies van het zadelpatroon tot gevolg hebben. In de naoorlogse jaren worden wit en gekleurd, zeker in Amerika, regelmatig – om niet te zeggen overmatig – door elkaar gefokt. In die jaren is zeker 90% van de Duitse Herders in Amerika ‘behept’ met het recessieve gen wit. De Witte exemplaren zouden albinisme, blindheid, doofheid, een slecht temperament, huidziektes en algehele ‘unsoundness’ veroorzaken. In 1968 wordt het dringend advies veranderd in een verbod op het showen, fokken en trainen van witte Duitse Herders; zij worden verbannen uit de showring. Wel worden de witte pups nog steeds geregistreerd, zij het met de kanttekening ‘diskwalificerende kleur wit’. De wijziging van de rasstandaard in 1959 heeft in Europa tot gevolg dat witte pups die worden geboren in nesten van gekleurde ouders meteen na de geboorte worden geëlimineerd. Daardoor sterft de witte Duitse Herder in Europa binnen enkele jaren uit.

Verzet
In 1964 wordt in Amerika de eerste Witte Herder Club opgericht ter bescherming van de witte Duitse Herdershond. Een tweede Witte Herder vereniging wordt opgericht. Deze vereniging, gevestigd in Maryland (Amerika), wordt de WGSD, ‘White German Shepherd Club’genoemd. In 1976 verandert de WGSD de naam in ‘American Shepherd Club International’ en men doet dat in 1977 nogmaals, nu in ‘White German Shepherd Dog Club International’ (WGSDCI). Ook Canada volgt in 1970 met de oprichting van een Canadese Witte Herder Club, de WSCC (White Shepherd Club of Canada). Het gevecht om het behoud van het Witte Herderras is in volle gang.

Dorothy Crider
Vreemd genoeg is er van een weerslag in het gebruik van de Witte Herder in de filmindustrie geen sprake. De hond doet het buitengewoon goed op het witte doek en geniet grote populariteit, zowel op het scherm als achter de schermen. De meest bekende persoonlijkheid in die jaren is filmster, hondentrainer en fokker Dorothy Crider. Zij is in het bezit van een zeer goede en sterke bloedlijn, die teruggevoerd kan worden, naar men zegt, tot de witte lijnen van ‘von Habsburg’. Haar Witte Herder Harvey Bindlestiff Offner (Chinook) schittert in ruim 184 films. Zijn zoon White Shadow Crider wint een Award voor de beste acteur/hond en heeft maar liefst 168 films op zijn naam staan. Dorothy zelf krijgt de Musart Best Actrice Award. Haar mening over de discriminatie van de Witte Herder steekt ze niet onder stoelen of banken:

“Sinds zevenentwintig jaar bezit en train ik witte en donker gekleurde Duitse Herders. Het verschil zit in de individuele hond en niet in de kleur van de vacht. Iets waaraan ik nooit zal meewerken is wreedheid met dieren; in mijn opinie is het uitroeien van de Witte Herder om de kleur van zijn vacht een misdrijf. Mijn ‘White Shadow’ lijn is terug te zien in vele films en mijn honden hebben Pasty Awards verkregen als blijk van hun grote intelligentie. Deze lijn is terug te voeren tot aan de lijn van de Oostenrijkse von Habsburgs uit de 19e eeuw. Als de Witte inderdaad inferieur geweest zou zijn, zouden ze dan niet al heel lang gedegenereerd geweest zijn na al die jaren? Wel, dat is niet gebeurd!”

Ondanks de nog steeds heersende discriminatie, maar dankzij de filmindustrie breken er gouden tijden aan voor de Witte Herder en komt de fokkerij weer volop op gang. Toch zijn de oorlogsjaren voor deze hond niet voorbij en er moeten nog veel strijden gestreden worden voordat men de witte vacht als volwaardig accepteert en zonder dat er het etiket albinisme of degeneratie op wordt geplakt. Van erkenning als een apart ras, zonder koppeling aan de Duitse Herder, is in die jaren nog geen sprake. De wit gekleurde heet nog steeds officieel Duitse Herder met foutieve/diskwalificerende kleur wit. De geschiedenis van de Witte Herder in Canada loopt evenwijdig met de geschiedenis van Amerika. Ook hier komt langzaam maar zeker de fokkerij van de Witte weer op gang.

Terug naar Europa Witte herder
In Europa is de Witte Herder al jaren verdwenen; de pups worden systematisch geëlimineerd bij de geboorte. Een heel enkele keer wordt er melding gemaakt van een Witte Herder, maar dat betreft een enkele pup die de slachting heeft overleefd en als huishond een onderkomen heeft gevonden. In 1967 komt daar verandering in met de komst van Lobo White Burch naar Zwitserland. Deze hond is in 1966 in de VS geboren. De eigenaresse van Lobo, de Zwitserse Agatha Burch, heeft jaren in de Verenigde Staten geleefd. Als zij terug naar huis gaat neemt ze haar nog zeer jonge hond mee.
Eenmaal terug in Zwitserland, importeert ze een Witte Herder uit Engeland, White Lilac of Blinkbonny genaamd. Uit het eerste nest van Lobo en Lilac koopt de Zwitser Kurt Kron een pup. In 1980 haalt Martin Faustmann uit de kennel van Kurt Kron een zoon van Kokes Mahalo en de dochter van Lobo White Burch, ‘Shangrila’s Sweetgirl’, naar Duitsland. Dit is Champion von Kron, een stokharige reu. Champion von Kron krijgt een ongekend groot aantal nakomelingen en zijn invloed op de Europese fokkerij is onuitwisbaar.

Nederland
De Nederlandse familie Timmermans brengt twee honden mee uit Canada, Hoofprint Utopia en Hoofprint Ocan.Uit de combinatie van deze twee honden wordt King Misty of the First Choice geboren. Ocan zou op zeer jonge leeftijd om het leven komen door een auto ongeluk. Toch heeft hij via zijn zoon King Misty een zeer grote invloed gehad op de Europese fokkerij. Niet veel later zouden de reuen Bergeron’s Patton uit Canada en Winterpalace Masterpiece daar bij komen. Ook in Nederland komt de fokkerij op gang; Jan Janssen koopt enkele honden in Duitsland: Bel-Ami von Wolffsblutt en de zusjes Indra en Iowa von Wolfsgehege. Het totale Nederlandse Witte Herder bestand kan teruggevoerd worden naar de honden van de familie Timmermans en naar die van Jan Janssen.
De beginjaren negentig zijn moeilijk en rumoerig. De registratie van de honden wordt gedaan door de talloze verenigingen en laat hier en daar te wensen over. Overzicht is er nauwelijks en inzicht nog minder. Het gebeurt zelfs dat de stambomen met de hand geschreven en herschreven worden, hetgeen fouten in het spellen van de namen in de hand werkt. Ook gebeurt het dat een geregistreerd nest op papier een ouderdier van nog geen vier maanden oud blijkt te hebben, iets dat natuurlijk onmogelijk correct kan zijn. Daardoor blijkt het geregeld erg moeilijk om er achter te komen wie de werkelijke voorouders van een bepaalde hond zijn. Een georganiseerde registratie is onontbeerlijk.

 

HONDENFOKKERS Zwitserse witte herders

FOKKERS ZWITSERSE WITTE HERDERS HOND

Onderstaande fokkers Zwitserse Witte Herders conformeren zich aan het Verenigings Fok Reglement (VFR) van de RZWH.

Marcel Gahrmann en Heleen Nijhuis
Noordendijk 428
3319 GM Dordrecht
T 078-6183264
M 06-10202166
E   info@cookiesinc.nl
W  www.noordendijck.nl

CRICKET MOUNTAINS

Astrid Kouwenberg
Hellebroek 44
6361 AC Nuth
T 06-22951467
E   astrid_thijs@msn.com
W  www.everyoneweb.com/cricketmountains

CRYSTAL MOON

Yvette Philippi
Dorpstraat 71
5504 HB Veldhoven
T 040-2541902
E   crystalmoon@chello.nl
W www.witteherder.net

D’BLANCO PERRO PASTOR

C.M.F. Kraaij
Voetpad 22
8485 JM Munnekeburen
T 0561-481954
M 06-50643921
E   c.m.f_kraaij@hotmail.com
W  www.Cmf-WitteHerders.com

DEJONI’S

Klaas Jan & Gretha Nikkels
Foareker 15
9247 AA Ureterp
T 0512-301402
M 06-15411520
E   kj.g.nikkels@planet.nl
W  www.dejoni.nl

 

 

DUTCH WHITE CREATION

Hanny Nap
Surmerhuizerweg 47
1744JB Eenigenburg
E   dutchwhitecreation@hotmail.com
 http://www.sphynxnapkat.nl/418259459

FAN COSMO’S NOFLIKSTEE

A.C de Vries
Weinterp 48
9241 HE Wijnjewoude
T 06-48472301
E  aeltsje@hondenschool-cosmo.nl
www.noflikstee.com

FLASHING JEWEL

Roxanne Kort
Eekhoornveld 116,
8017 LH Zwolle
T 06-53775945
E   roxanne.kort@hotmail.com
W  www.roxannekort.nl

FOR THE JOY OF LIFE

Conny Voesenek
Lange Nieuwstraat 510
1971 GK IJmuiden
T 0255-533862
M 06-46270647
conny@forthejoyoflife.nl
www.forthejoyoflife.nl

FROM WIHEHOKEWA

Gerrie den Otter
Lingedijk 69
4014 MC Wadenoijen
T 0344-661981
M 06-18304931
gerriedenotter@planet.nl
www.wihehokewa.com

JONAH’S WHITE JOY

O.J. Molema-Schuurman
Aquamarijnstraat 40
9743 RB Groningen
T 050-5775680
M 06-30350940
E  Jonahswhitejoy@gmail.com
W www.witteherder.nl

LOTHIANS FUTURE

Linda M. van Erp
Dorpsweg 13
1711 RD Hensbroek
T 06-51358003
E  lothiansfuture@ziggo.nl
http://members.multiweb.nl/lothian/
lothians%20future/index.htm

MELODY OF THE WHITE

A. Keijzer
Zwinweg 30A
1761 JK Anna Paulowna
T 06-55073513
E   info@melodyofthewhite.nl
W  www.melodyofthewhite.nl

MIGHTY MIDGET

Suzan Scheepers
Plutostraat 7
6161 VV Geleen
T 046-4748313
E   suzan.mighty.midget@online.nl
W  www.mightymidget.nl

OF KIMBERLY’S PRIDE

W.R. Tilstra
Wieldrechtpad 10
6843 MV Arnhem
T 026-3212878
E   r.tilstra@chello.nl
W  www.of-kimberlys-pride.com

OF SHADASA

Sabrina Visser
Wendeling 146
7824 TL Emmen
T 06-16060022
E   dallas.sabrina@home.nl
W  www.shadasa.com

OF RECKHEM’S CASTLE

Hildegard Kemmerling-Bahnen
Pikanshoefstraat 23
3511 Stokrooie – België
T 0032-(0)11746984
E   info@witte-herder.be
hildegard.bahnen@telenet.be
W  www.witte-herder.be

OF THE DUTCH HIGHLANDS

Anja Hooymans & Leo Bertens
Gilseinde 3
B 2380 Ravels – België
T 0032-(0)14358425
E   info@dutchhighlands.be
W  www.dutchhighlands.be
F   www.facebook.com/dutchhighlands?ref=hl

OF THE HEART OF LOTHIAN

Alma Groot
Dorpsweg 13
1711 RD Hensbroek
T 0226-453524
M 06-45792723
E  lothian@multiweb.nl
www.zwitsersewitteherder.nl

OF VIVOTE DOGS

Jennifer De Vuyst
Tuinwijkstraat 15
9060 Zelzate – België
T 0032-(0)473622158
E  vivotedogs@telenet.be
www.ofvivotedogs.bel

OLDAMBT’S SPECIAL

Carin van der Sijs
Zwarteweg 4
9681 EA Midwolda
T 0597-551464
E info@oldambtsspecial.nl
www.oldambtsspecial.nl

FAMILIE OOSTERHUIS

Danny Oosterhuis
Louise Wentland 35
1705 MG Heerhugowaard
T 072-5112910
M 06-13084944
E   f.oosterhuis@quicknet.nl
W  www.ofourwhitedream.nl

SECRET DIAMONDS

Ivana Bakker
Wouterij 26
4576 AE Koewacht
T 06-13647631
E   info@secret-diamonds.nl
www.secret-diamonds.nl

THE LOVELY WHITE SHEPHERD

Jan en Anneke Jongeneel
Europaweg 24
7742 PN Coevorden
T 0524-221372
E   j.jongeneel01@planet.nl
W  www.lovely-white-shepherd.nl

THE WHITE ADONIS

Patty Idenburg
Zuiderweg 17
1674 PR Opperdoes
T 0227-570733
M 06-55844067
patriciaada@hotmail.nl
www.the-white-adonis.nl

VAN DE WITTE KLAVER

John en Daniella Joosten
Moerbeek 12
1735 ER ’t Veld
M 06-42541789
E   info@vandewitteklaver.nl
W  www.vandewitteklaver.nl

VAN SUTHWALDA

Jan en Jacolien Boer
Krayenkamp 13
7921 HJ  Zuidwolde
T 0528-373422
E   info@vansuthwalda.nl
W  www.vansuthwalda.nl

VAN ZWIETEN

Yma de Groot
Purmer 7
8244 AW Lelystad
T 0320-261099
M 06-31277585
E   yma@vanzwieten.info
W  www.vanzwieten.info

YARA’S PRIDE

Fam. van der Laan
Rozenstraat 31
3905 BM Veenendaal
T 0318-516949
E  yaraspride@gmail.com
www.witteherderyaraspride.nl

FAMILIE KOOIMAN

Fam. Kooiman
Paalbalk 10
6852 GS Huissen
T 026-3251751
E  Info@witteherders.net
www.witteherders.net 

Voor een goed getrainde hond gaat u naar Hondentrainingen!

Spring naar de toolbar