De beste Hondensite van Nederland!


Nieuwsberichten

Dierenartspraktijk Bolsward

dierenartspraktijk Bolsward

dierenarts praktijk Bolsward Dierenartspraktijk Bolsward

Wij zijn een team van 3 dierenartsen die 24/7 voor u klaar staan. Bij spoedgevallen buiten de openingstijden zijn wij altijd bereikbaar op: 0515-572380. 

Wat doet Dierenartspraktijk Bolsward:

Chirurgische ingrepen o.a.:
* castratie en sterilisatie van hond, kat en konijn.
* gebitsverzorging/reinigen
* keizersnede
* “bultjes” verwijderen
* chippen
* vaccinaties voor hond, kat, konijn en paard
* urine onderzoek op blaasgruis en blaasontsteking
* bloedonderzoek

De Dierenartspraktijk Bolsward maakt gebruik van:

* Echografie
* Röntgenologie
* Bloedanalyse apparaat

Vaccineren tegen ziekte van Lyme bij Dierenartspraktijk Bolsward

Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin. Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet  van een geïnfecteerde teek het risico Lyme-borreliose te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen 2-5 maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden laten helemaal niets zien.
Veel geziene symptomen zijn:
* Kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten)
* Koorts en sloomheid.
* In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren     hartspier of zenuwafwijkingen.

http://www.dapbolsward.nl/Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.
Lyme-Borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.
In gebieden waar Lyme-Borreliose continu aanwezig is, kan naast preventieve tekenwerende middelen, vaccinatie worden overwogen.

Vaccins die beschermen tegen Lyme-Borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond.
De basisvaccinatie bestaat uit 2 vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor 12 maanden bescherming.

Dierenartspraktijk Bolsward
Broereplein 1
8701 JC Bolsward
Telefoon: 0515 – 572380

Spring naar de toolbar